nurinkhairi: Harga rumah sekarang...

15 September 2012

Harga rumah sekarang...

15 September 2012
In The Sun newspaper on Tuesday: "According to survey, an average household income of RM 14k can only afford a house below RM 500k"

Harga rumah sekarang sangat ridiculous sekali. People like me are forced to purchase a house further and further away from the KL city. Now I'm staying at my parents' at Cheras for about a year or so, jadi pegi keje memang agak bliss..walaupun Cheras ni memang traffic jam memanjang. Bliss, tapi kena bangun awal la. 

Pukul 6.30-6.45 am dah kene bertolak dan boleh sampai dalam pukul 7.30-7.40 am or else you'll be stuck in a traffic jam. Till today I'm still counting my bliss, for me, staying at Cheras is relatively best sebab agak dekat jugak dengan KL. Kalau time weekend, 25-30 mins dah boleh sampai KLCC. And the route yang saya amik takpayah lalu tol. Paling cepat saya pernah sampai ke office is about 45-50 mins. Kira OK la tu..I'm not complaining. 

One of the earlier houses that we had an eye on, was those new development kat Saujana Utama, Sungai Buloh. Dia nama je Sungai Buloh tapi bukan dekat bandar sangat, masih jauh lagi ke dalam..you'll be surrounded still by pokok kelapa sawit sepanjang perjalanan.. Their new house range is called Sinar 2. It's a 2 1/2 storey house, next post I will include the photos. And rumah junction lot, ala yang kalau jalan bentuk L tu, rumah dia dekat sudut L tu la..haih taktau camne nak explain :D So it does have quite a bit of generous land there. 

It's priced at RM 795k (mak datuk terbalik kome mendengarnya). Tapi ada 10% + 7% discount.. 10% from developer and 7% bumiputra discount. Jadi dapatlah RM 660k camtu.. Tapi will that be worth it with the amount of traffic jam yang kene endure tiap pagi untuk ke office, dengan jauh lg, minyak..tol.. 

But it was the most aesthetically pleasing house yang saya survey. Cantik, tapi ada mampu ka nak duduk jauh gitu sementara kerja di KL? Hmm. We found ourselves a better deal so we turned this offer down. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...