nurinkhairi: Satu Hari Bekerja Di Rumah

22 December 2012

Satu Hari Bekerja Di Rumah

22 December 2012
Oleh sebab mama saya ada event Khamis lepas, walaupun kebetulan adik saya ada di rumah sebab cuti, saya terpaksa apply kepada boss untuk bekerja dari rumah. For the first time. Kerana kesibukan kerja, tambahan pulak ada deadline dan ramai orang cuti akhir tahun, agak susah gak aa nak mintak cuti last minute. Only option was to ask boss if I can work from home. I was glad ada boss yang understanding and allowed me to work from home just for that day. 

Is it allowable? Yes. In my company, it is a vague concept, but it is allowable. Mengikut budi bicara your boss, and the trust he/she puts on you. 


I thought it was fun that I record my work day pada hari itu. No stuck in traffic jam, no ironing clothes, just pyjamas, a crying baby and a laptop. A surveillance engineer from an oil and gas company working at home. 


0700 hrs - Set up my laptop and prepared to start work. Obviously belum mandi lagi. Aisyah masih tidur. Waktu kerja official is 8 am


0710 hrs - In the next 2 weeks, morning teleconference antara office and platform tiap2 hari adalah pada pukul 7.30 am instead of 8.15 am. Emailed my Asset Manager mintak dia call saya sekali to make a 3-way teleconference. 


0730 hrs - Mendengar morning teleconference on phone.


0810 hrs - Selesai. Start bekerja. Ada email yang kena dibalas etc etc..


0830 hrs - Aisyah dah bangun, so I had to attend to her sekejap. Breastfed and bathed her and put her in walker


0900 hrs - Continued with work. Ad 30 min break di situ tadi..all the time I reminded myself that I had to work and my sister (who is supposed to primarily take care of her) belum bangun lagi!


0930 hrs - Morning surveillance in computer and sending gas report update (ada deadline hari ni, sebab tu susah nak cuti). Call platform and IM. My sister dah bangun jadi dia main2 dengan Aisyah. Lega la sikit emaknya..


1030 hrs - Took another break and mandi time.


1100 hrs - Teleconference for my biweekly surveillance meeting dengan offshore. Kali ni my colleague yang chair the meeting sebab soon dia akan jaga ini platform dan saya akan berpindah ke platform yang baru.

1200 hrs - Lunch time. Cooked for lunch.

1330 hrs - Lambat start keje sebab adik takde (kuar kejap), anak nangis, tengah masak pulak tu. Hadoi camane mau keje ni.. Buat my engineering assessment report yang dah lama tertangguh untuk disiapkan. Kat office susah nak concentrate, ada je benda lain yang kononnya lagi penting. Masak tak siap so adik continue haha. Camne nak masak anak aku ni nangis.

1415 hrs - Break untuk makan.

1430 hrs - Aisyah nangis. Baring sambil menyusukan dia..tertido jap beberapa minit. Rasa bersalah melanda..I need to work!

1500 hrs - Internet dah putus completely. Dahla connection lembab gile.. I selalu jugak buat keje kat rumah waktu weekend tapi xde la cam continuous camni kan...kadang2 kejap2 je. Jadi memang terasa sangat internet lembab nak load files etc.. Terasa pentingnya and how we have taken technology for granted. Continue buat assessment report offline. Anak nangis kadang2 so kene break la kejap2

1630 hrs - SMS from my colleague. The platform which I will soon be assigned to, had power failure. Mereka semua assemble kat emergency control room. Hadoi! Aku pulak terstuck kat rumah..rasa bersalah lagi. Tapi takkan nak pegi office lak time ni..colleague kata xyah, she can handle it. I felt so bad for her. Dalam hati pikir nasib baik la plak x datang office kalau tak aku yang kene handle ini emergency. - ish tak baik betul perasaan tu.

1700 hrs - Dah 5 pm, tapi masih lagi nak siapkan assessment report. Akhirnya report tu 95% siap setelah hampir tertangguh lama.

1730 hrs - Mama saya balik.

1800 hrs - Masih lagi on my laptop. Agaknya rasa bersalah sebab banyak masa rehat tadi kot, attending Aisyah yang asik nangis. (hoi brp byk kali nk sebut perkataan 'bersalah' ni?)

My sister: Aik keje lagi ke?
Saya: Mama kene keje nak beli Aisyah nappy.

Haha.

By pukul 7 pm rasanya dah tak bekerja dah. Tapi pukul 9 malam camtu, hantar email kat boss pasal weekly work highlight. Nampak dalam microsoft messenger yg my colleague tu masih kt ofis. Rasa bersalah melanda. Offered to ganti dia tapi dia kata takpayah ss keadaan dah stabil and we have started loading one gas compressor.

Tidur pukul 10.

My verdict for working from home? Sebolehnya tak nak buat lagi. Walaupun akhirnya dapat siapkan report yang lama tangguh, tapi with the type of work I am in, kurang produktiviti sebab internet lembab dan anak nangis, jadi kerja tak berapa nak berjalan dengan lancar. Probably the only time boleh bekerja dengan baju tidur :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...