nurinkhairi: Hotel Jelai Temerloh

13 February 2013

Hotel Jelai Temerloh

13 February 2013
How was your Chinese New Year long weekend? My husband works in Temerloh Pahang, dan dia duduk serumah dengan 2 lagi rakan sekerja in a rumah teres setingkat. We only meet during weekends la jadinya kan..huhu.

My husband had to oncall hari Sabtu lepas sampailah Ahad esok paginya. Oleh kerana last minute one of his housemates had to work on the Sunday tu, hari Sabtu housemate dia ada kat rumah. Sebab eii takkan la I dgn baby nak duduk semalam serumah dengan orang laki lain la pulak kan while my husband keje, jadi saya dan baby Aisyah check in kat Hotel Jelai Temerloh. 


Hotel Jelai ni kalau lalu kat jalan besar Temerloh, dari PLUS highway ke pekan dia, boleh nampak warna warni hotel ni.. Rate dia pun berbaloi.


I book for check in satu malam sebelum..tu pun dapat yang twin sharing je..ok la..saya rapatkan katil dia sebab tidur dengan baby..

Bilik dia agak sempit, memang optimize space orang hotel ni, but I'm not complaining sebab murah kan.. Tengok tu siap ada tiang kat tengah. Gambar ni was taken dari arah tv. Nak tengok tv kena pusing.


Agak unfortunate sebab dapat bilik yang takde tingkap. Mula2 dapat bilik ada tingkap, lepas tu dia terpaksa tukar sebab bilik yang first tu takde electric. Tak banyak pun sebenarnya bilik yang takde tingkap, cuma tingkat pertama je sebab dinding ialah kedai sebelah (hotel ni blok rumah kedai). Tingkat 2 dengan 3 they extended themselves jadi ada tingkap la. Bilik takde tingkap rasa sesak sikit la.


Layanan staf dia tak berapa memuaskan bagi saya.. Waktu saya nak bayar, dia mintak RM 20 deposit. Saya cakap saya memang takde cash (it has been my practice tak bawak banyak cash, kebetulan pulak tak semoat nak withdraw duit sebab tak familiar kat mana kat Temerloh boleh cari ATM). Saya tanya dengan receptionist, boleh ke bayar deposit tu dengan kad debit, esok bila check out dia pulang la balik dengan cash. Dia kata tak boleh. Saya tanya if she really insist or not. (Sebab kalau dia insist, I have to go out and find ATM la kan). Dia kata takpayah. 

So while I was setting up my wifi dekat tempat duduk dia kat ground floor tu, saya terdengar akak tu cakap dengan kawan dia. Kawan dia tanya kot kenapa saya tak bayar deposit. Yang receptionist tu boleh pulak kata "Dia tak nak bayar". Pastu kawan dia kata 

"Kenapa dia taknak bayar?"
"Ntah", she replied
"Eyy..macam2 la orang ni"

I dengar camtu I jadi marah gak la. Dia tak perasan ke saya kat situ je. After a few minutes I pegi kat kaunter tu balik, I cakap aa kat dia "Bukan I taknak bayar, tapi you yang kata takyah bayar sebab I takde cash. Kalau u insist I bayar, I keluar la pegi ATM"

Diorang senyap je. Heh. Receptionist penipu

Anyway, bilik dia, is mostly OK. Takde fridge atau cerek elektrik. Minibar cuma ada untuk bilik family. Yang bestnya ada free wifi. Breakfast pun disediakan, walaupun you can't expect lavish la. Cuma ada nasi lemak dan kuetiaw bungkus. Dengan roti spread. I'm not complaining..haha.


Pagi waktu check out tu, nampak ramai family yang sedang check out jugak, pergi majlis kahwin. Pada saya kalau ada yang nak melawat Temerloh untuk majlis kahwin, kalau ramai2, baik sewa homestay. Kat Temerloh banyak homestay dan lebih berbaloi. 



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...