nurinkhairi: Buat US Visa Untuk Rakyat Malaysia Part 1

01 April 2013

Buat US Visa Untuk Rakyat Malaysia Part 1

01 April 2013

Kalau berminat, sila la baca link2 yang kat bawah ni:
Buat US Visa for Malaysians Part 1
Buat US Visa for Malaysians Part 2
Part 3: US Visa untuk Kanak-Kanak
Part 4: Specification gambar passport dan US visa
Part 5: Visa Interview US Visa (Malaysia)



Alhamdulillah..finally finished with applying US visa for myself and husband. Tinggal lagi visa Aisyah yang belum apply. Here I would like to write about my experience, applying for business or travel visa.

1. When to apply for US Visa
Before planning to apply visa, of course buat passport dulu!

Make sure plan betul2 bila nak apply for visa, jangan dah lambat baru nak buat. I learnt my lesson here.. not that my travel dah nak dekat, in fact I will travelling in mid June so time I buat tu ada dalam 3 bulan lagi.. rasa cam lambat lagi kan. But bear in mind you had to buy flight tickets. Walaupun kita boleh beli tiket flight tanpa ada visa lagi, tapi what if by any chance you are not granted visa, bukan ke haru biru jadi.. We had to buy tickets early for my husband and Aisyah coz we self-pay for the tickets, jadi kena la amik yang paling murah. I pulak, hmm..terpaksa la dok economy class sebab takkan nak duduk dengan Aisyah kat business class. Yang tu rasanya OK lagi without my Hubby's help..but my reluctance is that, Aisyah's business class ticket is RM 3000+ !! Mahal , tak jadi!!

Apply for US visa as early as possible.. advisable at least 3 months before, according to its website (or maybe somewhere I read, cannot remember). And remember to apply for passport first before you do your visa!!

Lagi satu, passport photo untuk visa. Background colour putih n saiz gambar passport tu pun tak sama dgn gmbr passport biasa. Orang visa cuma amik satu je, so tak payah beli byk. And remember to ask for softcopy from the kedai coz you are gonna need it untuk isi borang DS 160 online

2. Visa Type

Untuk kita2 ni, biasanya is Nonimmigrant Visa lah kan.. I applied for B1/B2 visa i.e. business and tourist visa. Hubby and Aisyah is B2 visa = tourist visa. Harga untuk both visa sama je.. USD 160. Time I pegi tu it was equiv to RM 512.00

Baca sini for list of visa fee for different types of visa

3. Pay Your Visa Fee

I was rather late to do visa coz we were in the midst of buying flight tickets, baru teringat nak buat visa. So agak rushing to do things.. I was settling my visa fee on Friday, hoping that I can get a slot for visa interview early next week. As you may or may not know, visa fee hanya boleh bayar kat Standard Chartered branches throughout Malaysia ataupun online, tapi online is only applicable for those yang ada Standard Chartered nyer account. I was rushing petang Jumaat to settle, so it was a relief to know yang ada branch kat Lot 10 yang bukak sampai 6 pm. Yang lain sume dah tutup pukul 4pm.. good service kat Lot 10. Even bukak weekends. First time datang Lot 10..parking pun OK.. parking mahal sikit la, RM 3 sejam (tapi I claim balik kat company haha).

Need to have passport numbers bila nak bayar. And remember sebelum bayar you need to print a slip. It is called 'deposit slip' Click here: http://www.ustraveldocs.com/my/my-niv-paymentinfo.asp
The person at bank will ask you for this to ensure you pay the exact amount as written in slip. I paid for three of us, so I print tiga slip. You boleh bayar untuk sesapa yang u nak..

Important to note that they only accept cash. Since I was in a rush, I was banking on them accepting debit card/credit card for the transaction, unfortunately hanya cash. Nasib baik depan bank tu ada 3 ATM.. Maybank, CIMB.. (tak ingat lagi satu apa). So I withdrew money there.

Nanti sambung lagi lah :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...