nurinkhairi: My Baby Sakit - Bagaimana Menjaga Anak Demam Panas Dr Hubby's style

29 May 2013

My Baby Sakit - Bagaimana Menjaga Anak Demam Panas Dr Hubby's style

29 May 2013
My little Aisyah has been demam for the past 2 days. Dia start dengan muntah pada mlm Isnin, pastu mlm tu dia panas sgt kat kepala, dahi, tangan..

My husband mlm isnin tu dh cakap dah (i call dia) pastu dia kata bg dia minum susu selalu, xyah jumpa doktor. Tp sbb pagi selasa tu dia demam panas sgt and I could not reach Hubby to get another opinion if i really need to go see a doctor, I went anyway against Hubby's advice. Walaupun my hubby thinks ni benda biaa, tp rasa risau tu ada.

Bila jumpa doktor, dia tny history sume..dia tny if baby ada selsema, i cakap ada sket. And i cakap dia ada batuk jugak beberapa hari sblm tu. suara cam serak sket. Doktor cam nonchalant je..yela mungkin dia tak heran kes camni. Tp maknya risau!

Bila dpt prescription, nurse kasik ubat antibiotik, demam, selsema, batuk dgn ubat tahan muntah. Mak oi! Sampai 5 ubat!! I ckp dgn nurse i xnak ubat selsema..sbnrnye ble dlm blk doctor i x sure dia ada brief ke x apa ubat nk kasik sbb baby nangis kuat. Pengajaran: bwk teman kalau pg klinik for baby Aisyah.

I taknak ubat selsema coz i alrdy hv at home. That left me with 4 ubat cecair..think many times if u have to accept byk ubat air if your baby tak suka. Sampai skarang, ubat batuk tu x dimakan lgsung sbb kesian, lgpun dia x batuk sgt pun. Membazir duit je.. I byr total RM 54 on that day.

Lg satu, ubat tahan muntah tu x berkesan pun for her. Lagi dia muntah sbb byk kene telan ubat. Besides that, i beli ribena bancuhkn utk dia.. (beware sbb utk baby, ribena kene dilute). I beli jugak koolfever tepek kat dahi dia.

Tadi call Hubby who reiterated that sbnrnye xyah jumpa doctor pun (tula..tp risau pastu hubby xde disisi, nk buat camne kn). It's usually normal kalau:

- dia masih nak susu - yg ni dia ok, mmg nk susu je slalu
- she is responding to me - walaupun dia lembik n tak aktif sgt, dia masih senyum2 bila main dgn bear dia..pastu dia madih suka tunjuk2 apa yg dia nk..so i wid say dia masih agak aktif walaupun x melompat2
- walaupun dia berak cair..dia berak dlm 2 kali je sehari. Not alarming unless dia berak cair setiap 30 min ke..itu serius la
- dia masih nk minum air dan masih hydrated. Cth: kalau nangis, kuar air mata. Kuar air liur..etc..

Skarang dia kurang sket dah panasnye.. Harap dia ok soon.. Kesian dia sakit pada hari lahir dia, last Tuesday... :(

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...