nurinkhairi: Part 5: Pengalaman Temuduga / Interview untuk US Visa (rakyat Malaysia)

19 May 2013

Part 5: Pengalaman Temuduga / Interview untuk US Visa (rakyat Malaysia)

19 May 2013

Kalau berminat, sila la baca link2 yang kat bawah ni:
Buat US Visa for Malaysians Part 1
Buat US Visa for Malaysians Part 2
Part 3: US Visa untuk Kanak-Kanak
Part 4: Specification gambar passport dan US visa
Part 5: Visa Interview US Visa (Malaysia)

Ni yang last sekali pengalaman amik US visa. Panjangnya cite aku nih..

Lepas dah schedule interview, datang la at least 20 mins before.. kat depan guard US embassy tu, akan ada dua barisan. Satu row ialah untuk orang yang dah dapat visitor pass ie pass hijau. Satu lagi yang belum dapat pass. Jangan risau kalau u datang tapi dah nak dekat dengan interview time. Contohnya kalau u punya interview pukul 8.20 am, guard tu akan jerit u punya interview time, be alert and u boleh potong queue.. Selalunya kalau orang tu interview slot dia lambat lagi, dia akan duduk dulu, kat situ ada beberapa bangku.

Kalau nak amik visitor pass hijau tu, kena kasik appointment slip (print lepas isi borang DS-160), dan tunjuk IC. Surrender barang2 elektronik untuk disimpan..so takyah la bawak banyak barang..laptop segala. Even charger dengan I punya USB wire pun kene simpan kat guard.

Lepas tu masuk daloam queue nombor 2, sampai la giliran anda. Guard will release you into the pintu one person at a time..dia akan bukakkan pintu besi untuk masuk ke dalam bangunan.

Dalam bangunan dia yang besar itu, tunggu la giliran anda. Tanya je ada pak guard kat dalam tu kalau tak sure nak pegi mana. Ada dua bilik menunggu kat situ..

Typically akan kena panggil 3 kali. Yang pertama kali..hmm..actually yang first tu tak ingat untuk apa..hehe..rasanya untuk kasik passport dengan borang DS-160 kot. Pastu dia suruh duduk balik.

Yang kali kedua, kaunter lain pulak.. yang ni untuk cap jari. Semua sepuluh jari dia suruh cap! Masa menunggu tu ada video demo camne nak bagi cap jari tu. It's electronic so don't worry, no smudge ataupun indelible ink hoho

Kali ketiga, baru la interview session dia. Walaupun u bawak segala macam documentation..macam I bawak slip gaji 3 bulan, flight ticket, bank statement 3 bulan..tapi dia tak mintak itu sume, yang dia mintak ialah benda yang I takde!

1. Mula2 dia tanya I company mana..biasanya kalau company I diorang OK je sebab company US la kan..
2. Pastu dia tanya I buat apa kat US.. I said for training.
3. How long? I kata la 2 weeks..
4. Pastu dia mintak describe sket training tu pasal apa
4. Then she asked me to produce her my training schedule. I pun dengan confident nye kasik satu kertas yang mengandungi start date dengan end date of my training...

 Dia kata "that's not what I wanted" and she explained that she wanted training schedule, yang menunjukkan apa yang I buat tiap2 hari..that is to confirm yang I datang sana untuk training dan bukan untuk keje ke apa.. tersentap aku.. Takde la pulak orang suruh I bawak bende gitu. Not that I have it handy dalam laptop kat ofis ke apa..kalau nak pun kene mintak dengan orang organizer kat US sana la.. So bila I dah ter stumble dan fumbling2 gitu, dia pun cakap dengan nada cam warning.. dia kata.. "I'll let you off this time, but I will not do it again later (for another person la). Make sure you tell your HR or your boss about this requirement"

Maka aku pun akhirnya dapat la US visa confirmation card..fuhh.. Aku balik and bagitau my boss tapi dia cam tak amik port sangat je apa aku cakap. Dia kata sebab maybe aku tak bawak surat confirmation from HR (aku ngaku aku tak bawak tu, sebab tak tanya dengan kawan2 dulu..). Surat confirmation tu mengatakan yang I am an employee from Company X and will be going for training pada date sekian2 dan semua kos ditanggung oleh company. Bos cakap sebab aku takde surat tu...tapi aku rasa it is more than that surat..but ntoh la ye..

Turns out a few weeks after that, my friend pun ada problem pasal tak dapat US visa..sbb tak cukup document..myb I ask him apa problem dia..

Ok la dah ler tu penat aku dah cite pasal US visa ni..plan trip nye tak buat2 lagi.. huhu.

3 comments:

  1. Do we need to enclose segala macam documentation mcm yg akak sbut kt ats ni? Like slip gaji, bank statement seme2 tu? Im thnking of applying for US visa. tp sy kje gomen je, rs lepas ke? Kalu nk tgk slip gaji, bank statement bagai seme tu. surat pengesahan majikan nk jgak ke? And then ade dgr jgak org ckp kt kn translate document to seme in English. betol ka? Leceh benar bunyi nye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau x silap dia x specifically mention apa documents yg kene bwk. Yg dia btul2 specify ialah utk kanak2. Tp to put in perspective, u ada satu can ni je u utk diinterview dan dpt visa..mesti u nak supaya berjaya kan? Kalau kena reject, nanti nak apply blk kene byr 500 lebih lg.. So kena make sure kte betul2 buktikan yg kita layak ke US. At least i rasa proof of employmnt letter kena ada, mintak la ur govt office tulis in english. Kalau x dpt tulis english, i suggest u call embassy tny dia kena translate ke tak. Pastu kalau nk pegi sbb jalan2, tulis la sket roughly itunerary..cam cadang nk dok hotel mana, nk jalsn ke negeri mana etc

      Delete
    2. Ah...ic2..ok.thanks alot for the info.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...