nurinkhairi: Pilih Peti Sejuk / Peti Ais

19 May 2013

Pilih Peti Sejuk / Peti Ais

19 May 2013
Sejak berkahwin, banyak jugak barang yang dah dibeli.. kecuali peti sejuk..sebab waktu kat rumah sewa, rumah dah fully furnished..walaupun gitu kitorang beli barang2 sendiri, cth sofa, katil, tv, meja makan..cuma peti sejuk belum beli.

Teruja sampai bosan pulak asyik survey peti sejuk je setiap kali shopping. Prinsip kami, beli peti sejuk biarlah yang besar terus. Of course yang good quality.Takpe la mahal sket asalkan boleh tahan lama dan tak perlu fikir nak upgrade. Cuba u bayangkan kat mana nak dispose peti sejuk lama kalau nak beli baru..? Last2 nyemak je dalam rumah kannn..tak kuasa ah.

Banyak jugak jenis peti sejuk kat market ni..Ni satu contoh.. korang perasan tak yang ni ada 2 door, door freezer dia belah kiri dia..pastu siap ada dispenser air sejuk. Dispenser air sejuk ni elegant nye, I am contemplating nak ke tak nak jenis yang ada dispenser..I rasa kan, last2 I tak topup pun air dalam ni..huhu.


Bawah ni gambar interior peti sejuk jenis camni.. rasanya bukan peti sejuk yang sama tapi konsep similar.. Cuba tengok bahagian freezer ni, nampak stylo gile (bukan sume orang ada peti sejuk jenis camni kan), tapi practicality wise, I don't think it's top notch.. Macam mana ntah I ada perasaan bahagian freezer dia kecik walaupun ada banyak rak.. cuba ko bayangkan ko beli ikan siakap besar punya, camne nak sumbat dalam freezer dainty bagai ni? Lagi satu, apa fungsi tempat letak botol ni? Takkan la beli 100 Plus nak letak dalam freezer kan? Last2 tempat ni akan jadi tempat letak frozen vege, burger dengan hot dog.. Tak minat sangat la.. Lagi satu, lebih penat nak maintain/cuci. Cantik memang la cantik..


Yang ni freezer brand lain, konsep peti sejuk yang typical.. I plan nak beli yang ada built in ice twist cam kat bawah ni..tu penting, sebab more hygienic.. takkan ais nak expose takde penutup, letak sebelah ikan daging.. tak best la kan..


Yang ni freezer jugak. Banyak nye laci oi..yang ni I rasa lebih jimat letrik kah? Anyway, I am not so interested in this either sebab makan space (berbalik kepada senario ikan siakap tadi) and susah nak cuci.


Finally, yang ni freezer type yang macam laci. Tak ingat brand apa..


 Ni interior peti sejuk drawer type tu.. concept dia best, size besar, and kau humban la segala apa barang dalam freezer ni. I would love to have an organized fridge/freezer tapi kemungkinan akan jadi kurang berdisplin kalau freezer camni (ceh alasan). So I have to beware..so far jenis macam ni I minat. Dia ada 2 compartment, so boleh la asingkan..satu bhgn ikan/daging/ayam, satu lagi aiskrim/nugget etc.. Yang tak best pasal freezer ni ialah cuba tengok bhgn kiri atas gambar ni, dia ada dua compartment kecik..rasanya compartment ais dengan nak letak barang2 kecik..the downside is I think compartment tu kecik sgt dan susah untuk dicapai. Ice twist takde but u have a small but dedicated ice compartment..



So sekarang masih lagi contemplating..but we are not in a rush..lmbt lg pindah rumah baru

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...