nurinkhairi: Puree Ayam Nasik for my baby

20 May 2013

Puree Ayam Nasik for my baby

20 May 2013

Memang ngaku selalunya makanan untuk my little Aisyah ialah yang beli dalam paket..contohnya Heinz yang dalam botol, Farley's Rusks atau Nestle Cerelac. Bila time weekend je selalunya gigih buat puree untuk dia. Itupun ada weekend yang termiss, especially time weekend yang asik kuar berjalan je..Heinz lagi la.

Dulu masa umur dia dalam 7-11 bulan gitu, suka buat kan dia puree nasik + ayam + carrot ni. Mama yang selalu buatkan (dia jaga Aisyah when I go to work)..


Mula2 potong2 ayam isi, dan rebus.. carrot potong kecik2.. pastu amik nasik yg dah masak.. 

Campur air dan blend. Banyak mana air bergantung kalau nak cair ataupun taknak cair sangat.. the older my Aisyah is, the lesser cair I buat.. 

Lepas dah blend, masakkan lagi sikit, to ensure carrot masak dan bahan lain hilang bakteria.. Done!

Now little Aisyah does not like the Rusks or Cerelac anymore (byk lg stok takde org mkn huhu). We feed her the food that we eat jugak..nasik, lauk etc..cuma jangan pedas je. 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...