nurinkhairi: Money Changer Paling Murah?

13 June 2013

Money Changer Paling Murah?

13 June 2013
Lagi berapa hari je nk berangkat ke US ni..beg dh nak siap pack, tiket and documents dah siap, tuka duit dh siapp..

Cakap pasal tuka duit ni, I expect akan belanja agak byk la kt sana..byk barang branded sana murah2. Sambil training kita shopping aa hujung minggu ke malam ke hewhew.. lagi2 dh mengangkut family (Hubby + Aisyah). I hv asked a few colleagues how they bring the money..ada yg bwk cash dan ada yg pakai duit plastik je ie kredit kad. To me I of course nk jimat selagi boleh, sbb krdt kad tukaran dia maybe tak murah cam tuka cash.

Anyway 2 mggu lps I ada survey2 kedai tukaran mata wang asing atau money changer gitu.

The most recommended by colleagues are kat ampang park. So on the week of 24th may, I pegi time lunch, survey2 money changer dia, harga tukaran dia camni:

1. Kedai-tak-ingat-nama sebelah kedai laksa, kedai laksa tu dkat dgn mcdonalds. Ni kt ampang park. McD tu u boleh nmpk dari jalan ampang:
1 USD = RM 3.075 - all of these kalau "we sell" tau, meaning kita ada RM n nk tuka to USD

2. kedai Daily Perfect Rate Sdn Bhd sebelah kedai gmbr:
1 USD = RM 3.065

3. Kedai Antaraduit Agensi Sdn Bhd sblh kedai bunga:
1 USD = RM 3.055

Kedai2 lain yg disurvey melalui telefon on the same day ialah:

4 & 5. Midvalley punya money changers, MV Forex and satu lg tak ingat. Both of these mmg rate diorg slalu sama je:
1 USD = RM 3.08

6. Arc Money Changer Jln Masjid India:
1 USD = RM 3.09

7. Kedai kt Jalan TAR, nama taktau, tp ni no phone: 03-2692 0000 :
1 USD = RM 3.06

8. Haniffa Money Changer, Sg Wang:
1 USD = RM 3.07

9. Libra Jaya Sg Wang, 03-21484723:
1 USD = RM 3.07

So kalau nak compare semua ni, the most value for money during that time was Antaraduit tu la, kt Ampang Park. Senang la keje i sbb dekat dgn ofis. Parking kt situ dlm Rm 2.20 for setgh jam kot..although my colleague kata boleh je parking free dpn MCD, but i'm not sure it's legal or not tp mmg nmpk byk kereta.

Anyway, I made further calls about last weekend, (sbb time tu masih blum tuka duit lg) showed that, (a) kedai Antaraduit dah naik rate 1 USD = RM 3.075 and (b) both kedai kt Midvalley yg i sebut tadi pun sama rate 3.075. Time last week i tak survey tempat lain dah, tiga ni je sbb nak cpt.

So kat sini we see that haritu waktu i first survey rate kt ampang park lain dgn midv tp skang sama. I conclude, there's no such place as "money changer murah", u just hv to rajin survey n call n observe the fluctuations. Selalunya try survey Ampang Park, Sungei Wang, Midvallet, Jln TAR dgn Jln Masjid India.

Ini kalau kes nk tuka duit byk aa kan..mula2 bajet ai nk tuka duit byk kt Msia, tp last2 i pikir i nk tuka 100 USD je kat Midvalley alang2 dah ada kt situ last week. Selebihnya i taknk pakai kredit kad, tp i akan withdraw my duit ££ kat UK tuka ke USD (offshore account). Cash permulaan ni buat bayar tol ke, tipping ke (org US mmg tradisi dia in service industry meng expect tipping, kalau u tak tip atau sikit, mula aa muncung).. So tak berbaloi sgt aa research ai ni to myself..haha.

Sebab i akan transit UK, i dah siap2 tuka.. 100 USD dan 40 pound.. Tu dia presiden america (nama xtau!) dgn queen elizabeth.

Ok sambung packing!







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...