nurinkhairi: A Mother Working Offshore

30 July 2013

A Mother Working Offshore

30 July 2013
It's that time again for me to go to offshore dan meninggalkan Aisyah. Pemergian saya ke offshore tidak disuruh sesiapa, ianya selalunya atas inisiatif sendiri, ataupun jika ada projek yg hendak disiapkan.

Perasaan meninggalkan anak sangatlah sayu. Melambai dia yang berada dalam kereta sambil meninggalkan saya keseorangan di Subang Airport.

Saya sedar yang selalunya saya ingin selalu cepat pulang dari kerja, bukan hanya kerana tak mahu ibu saya jaga lama, tapi sbb saya rindukan dia. Masa saya bersama dia tak lama pd waktu kerja sbb waktu malam dah nak tidur.

Selalunya bila ada jemputan untuk keluar lepas kerja (bowling, buka puasa, group activities), saya selalunya keberatan je nak pergi.

Betapa saya rindukan dia di kala dia tiada bersama saya dan tidur tanpa mama dia di sisi. Semalam saya meluahkan perasaan di facebook, and my colleagues ada baca. I was conscious that they read (none are mommies). I had that feeling that I might be perceived as weak? Hey, it's natural to feel that way kan mommies?

I even called up and asked in my fb if anyone felt the same way I feel. Coz apparently I am kinda lonely feeling this. Kawan ofis tak ramai yg dah ada anak. Even if they do, they sounded macam tak kisah nk tinggalkan anak. Mereka pergi US tgglkan anak, malahan bercuti di Europe bersama kawan2 tanpa anak (umur setahun) dan tanpa suami. Saya keliru kerana saya rasa macam saya sorang je yg rasa camni? Hence the fb status.

No, I'm not alone.

See you in 4 days my lil' Aisyah.


- Posted using BlogPress from my iPhone

4 comments:

  1. Kita sama. Saya pun selalu bermasalah kalau kena travel. Siap bekal baju anak lagi...

    ReplyDelete
  2. Tapi sy tak sanggup la bawak baju anak. Nanti lg rindu...

    ReplyDelete
  3. Kita sama. Xsanggup tinggal anak. Tiap kali outstation pasti bwk anak n paksa rela suami cuti. Cuba elak la. sbb xleh tido n anak2 akan nangis jgk xleh tido.

    Itu normal :) yg hepi cuti2 tanpa anak tu kot pelik :p

    ReplyDelete
  4. saya sangat kisah dengan anak2..x blh nak tinggal anak2 lama2..rindu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...