nurinkhairi: Melawat NASA Space Center di Houston

21 July 2013

Melawat NASA Space Center di Houston

21 July 2013
Sebab kami duduk di Houston selama 2 minggu, hari minggu yang tengah2 tu, pada hari Ahad petang, kami telah habiskan masa di NASA Space Center, memang Hubby teringin nak ke situ dari Malaysia lagi. Jarak perjalanan memakan masa lebih kurang 40 minit dari hotel (1 jam kalau traffic jam). Kami dah siap2 beli tiket dari online, sebab ada offer online.. harganya jadi $17.25 untuk dewasa, $22.25 kalau beli on the spot.

Dari luar kami masih ragu2 betul ke ni tempatnya.. But this huge space shuttle was what greeted us at the parking space. Kalau tak silap parking nya kena bayar..dalam $3 kot.. (Satu2nya masa di mana kami kena bayar parking masa kat US ni).



Masa training, ada jugak tanya pendapat dua orang students lain kat training tu yang asalnya dari sini, sama ada OK ke tak nak lawat tempat ni. Sebab takde sorang pun of my Malaysian colleagues yang pergi ke Houston, bila ditanya-tanya. My US friends punya answer tu was  "too childish".

And he was right. This was what greeted us at the main entrance. Ini...


..dan ini..

Dan banyak sungguh kanak2 yang tengah main benda ala2 playground bertemakan Angry Birds Space ni. Agak kecewa jugak pada mulanya, unless you have small children who are already eligible to use these facilities..



But lebih daripada itu, we found that tempat ni was not so bad. Ada banyak pameran2 tentang space, astronauts, discoveries and accomplishments by year.. Yang ini tentang pakaian astronaut2 yang dulu2..



Yang ni, naik tangga dia and and there was a tour untuk tengok keadaan dalam space shuttle macam mana


A toilet for space..



Command centre..


To me, kebanyakan features kat situ macam muzium la.. tempat ni banyak menekankan pembelajaran untuk kanak2..sebab tu ramai sungguh budak2 kat sini. Ada jugak section yang tunjuk material2 yang angkasawan bawak balik dari moon, cam moon dust, and how they preserve supaya tak rosak. 

Ada jugak section yang kita boleh try masuk for some gravity defying experience..tapi yang itu kena bayar lagi, dalam $6.. kami tak masuk. Selain tu, ada dua section yang ada movie shows dan dia ada masa2 tertentu, kalau tak silap setiap sejam gitu. Masa showing dia dalam 20-30 minit je. Kami pergi to one of them, menarik jugak la, dia cerita tentang sejarah space exploration. Lagipun sebab tempat tu seating dia macam movie, so kami duduk tempat hujung sikit dan breastfeed si cik Aisyah ni..

Tapi kan, yang paling menarik sekali semasa pergi ni NASA Space Center ni was the tour around the NASA Space Center itself. To be honest, sebab yang ini la yang menyebabkan I tak keciwa la beli tiket ke sana (as you can see, I kureng sket muzium2 ni hehe). Ni adalah tram tour, yang bawak kita ke kompleks Space Center tu. Waktu ni kami dah bersiap nak balik dah actually...tapi tiba2 we spotted this tram tour. Nasib baik! And the last tram was pukul 5.30 pm. Dia ada dua route untuk tram tu, biru dan merah. Tapi hanya sempat satu route je, dan nasib baik sempat sebelum 5.30 pm.

Basically, we hopped onto the tram and off we went.. Dalam tram tu ada commentary, so takde la tour bodoh2 je taktau apa2..


Dia bawak kami round2 kompleks2 pejabat mereka dan bagitau kat setiap bangunan tu, department apa dan apa yang diorang buat kat dalam tu. Our first stop was bangunan tak ingat apa.. tapi dalam tu dia bawak kami kat laluan tourist untuk tengok all these awesome space tests.. Basically kat dalam benda2 ni, amongst others, adalah tempat angkasawan2 tu berlatih sebelum pergi ke angkasa.. Kebetulan kami pergi hujung minggu, jadinya tak de orang la yang bekerja.


Lepas tu kami naik tram semula dan dibawa ke satu tempat..kat luar dia ada beberapa roket replika..tapi bila masuk gudang dia...woww!! Roket sangat besarr!! Panjang dia ni rasanya dalam satu padang bola sepak rasanya ni.. Kami pun sibuk ler bergambar dan examine roket yang sangat besar ni..


Lepas habis tu, balik semula naik tram, dan balik.. best2..



Oh ya kami pun ada pergi kedai gift shop dia..sebab tu first time kami pergi gift shop selama kat US dah seminggu, agak terkejut sbb barang bye mahal2..! Kami berdua suka kumpul fridge magnet, tapi yang paling murah ialah $5.99. Kalau RM takpe la..ni USD..mmg berkira2 jugak la nak beli. Kalau kat UK lagi murah, jadi ingat nak beli magnets ni bila di UK nanti (kami singgah UK 4 hari lepas pergi US).

Seronok jugak tempat ni tapi rugi jugak weekend tu kami tak dapat pergi Texas Country Hill. Dengar dari locals (my colleague tu) yang tempat tu lawa dan ada feeling2 typical Texas gitu. Tapi Hubby macam tak berminat nak pergi la..jadi tak pergi la. Lagipun jauh, dalam 2.5 jam dari tempat kami, so kalau nak pergi kena plan betul2. 


Maybe next time kalau ada itu next time..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...