nurinkhairi: Pengalaman Sepanjang Flight KL - Houston - London - KL Part 2

09 July 2013

Pengalaman Sepanjang Flight KL - Houston - London - KL Part 2

09 July 2013

Flight 2: London - Dallas dengan American Airlines (duration: approximately 9 jam lebih)
Our first flight: The awesome Malaysia Airlines 

Perjalanan pertama kami dari KUL ke London agak mencabar, sebab pertama kali saya jalan begitu  jauh dengan baby atas lap. Kami memang sengaja pilih seat tingkap sebab nak lebih privacy untuk breastfeeding. I asyik complain je..sakit punggung susah nak bergerak.. My Aisyah pulak jenis yang nak dengan I je, especially time dia tidur. Jadi melepek le I dok memegang dia 13 jam dalam flight beralih sana beralih sini..

Sampai kat London, I memang sengaja pilih transit yang agak lama. Transit kami dalam 8 jam , kami sampai 5.50 pagi waktu London dan bertolak dari London ke Houston pukul 2.20 pm. So camne pulak boleh ke Dallas..haa tu yang cite ala2 nak tercabut jantung I time tu.

Lepas sampai London, kami keluar immigration dan memang kami dah ada hotel yang dah siap tempah. Tujuan hotel untuk stretch our legs, rehat2 kejap, baring2 dulu dan mandi. Takde la kematu duduk kat airport nak jalan jauh lagi. Hotel dalam 15 minit dengan teksi. Tujuan kedua ialah sebab I dulu pernah student kat UK dan masih ada account dengan UK, jadi duit belanja personal expense kami plan semuanya guna duit UK. Makanya takde la terasa dengan tukaran mata wang asing, malahan lebih untung. £1 boleh dapat dalam $1.50. So memang kena keluar la untuk ke bank UK saya.

Kami memang dah siap2 dapat boarding pass daripada kat KL lagi. Bag2 pulak memang dah check in dari KL, jadi yang ada cuma stroller dan beg kecik2 je. Jadi tak perlu nak check in dan sebagainya. Our problem tiba sebab bila dah sampai London, even though awal2 tu dah fikir nak check kat terminal mana kami perlu pergi nanti, macam mana ntah boleh terlupa.

Heathrow Airport ni,jarak antara satu terminal ke satu terminal yang lain ada yang kena naik bas atau train. Antara Terminal 1,2, dan 3 boleh jalan kaki. Tapi kalau Terminal 4 dan Terminal 5.. walaupun berada di kompleks yang sama, tapi Terminal 4 entrance dia tempat lain yang kena naik bas atau train dan Terminal 5 entrance dia tempat lain. Jarak antara Terminal 4 dan 5 dalam 15-20 minit naik bas dan dalam 5 minit naik train.

Jadi bila kami check out hotel dalam 11 lebih, pergi ke bank, lepas tu pergi pulak money changer untuk tukar duit US, dah nak jadi..orang money changer tu sangat la lembab nye tukar duit kami..system dia down la dan sebagainya. So ni 3rd time dalam perjalanan kami we were being challenged by a stupid system. Pertama nya waktu nak check in on our first flight, second was waktu nak check in kat hotel London. Jadi agak lama kami di situ..saya sampai dah banyak kali tengok jam kerisauan.

Oleh kerana kami book taxi pukul 12.30 pm..dan kami sampai tempat yang dijanjikan dalam 12.35 pm, taxi tu dah tinggalkan kami pulak (nasib). Nasib ler dapat call semula taxi yang sama (minta bantuan hotel).

Sudah jatuh ditimpa tangga..kami tak sure pulak terminal mana. Tu la lalok2 pergi hotel lupa nak check terminal mana. My instinct kuat ke Terminal 5, sebab kami naik British Airways dan most British Airways guna Terminal 5. Cuma a few je yang guna Terminal 4. Dulu pernah check dalam internet guna ke terminal mana and it was Terminal 5, confirm. Tapi tu la..saya nak jugak confirm kat site sebab tak percaya dengan internet ni because it was not real time kan..

Tapi ntah camne walaupun pernah check Terminal 5, it was a really bad decision. Really really bad decision, and we decided to go to Terminal 4. It was the terminal which we arrived from KL pagi tu. Taxi from the hotel to Terminal 4 costed us around £25 fixed rate. Also minda kami di-'kelabu'-kan dengan the fact that for the taxi untuk hantar kami dari hotel ke Terminal 5, would cost us £40 so we thought, uih mahalnya. Baik pergi Terminal 4 check kat sana untuk confirm betul2 (sebab mana la tau di mana kann), lepas tu if it really was Terminal 5, we will take a  Heathrow Express. It is a free train service connecting all the terminals. Even though between terminals, it is free but if to and fro Paddington station (central London), it will cost £20 per one way per adult.
Look at the awesomeness of the free Heathrow Express service!



So when we got there, we finally confirmed it was Terminal 5 so we took the train and arrived in front of the check in counter at about 1.45 pm. Just before we approached the security gate I saw a  signboard, which says "35 mins through security". Maksudnya, kena prepare at least 35 minutes sebelum masa berlepas to go through security..and 1.45 pm meaning kami memang betul2 on the dot 35 minutes.. Bila kami nak masuk security (waktu tu belum cemas lagi), dia mintak kami pergi dekat check in counter balik. Alamak!

Rupanya one final check kena buat iaitu dia just nak verify US visa kami..ok lagi la, belum cemas sangat walaupun time tu lagi 25 min nak berlepas. Sekali tu bila orang tu nak check visa kami, the lady told us 

"I'm sorry but you are too late for the flight. You need at least 15 minutes to go through security" 

Haaaaa..hamikk kau..!! Berderau darah aku dengar. Aku dah bayangkan duit yang akan mengalir keluar lagi untuk beli tiket baru..wuwuwuwuwu.. terketar2 aku..my Hubby, cam biasa aa..bila wife dia gelabah dia kena cool..baru la makin tak gelabah. Thank you babe..


We were directed to the ticketing counter and to speak with somebody there. The first thing I asked him was, "do we need to pay extra?". Huhu.. So after dia check2 , turns out that he said tak payah bayar extra.. What?? Miracle gila!! Miracle dan bersyukur sangat2 tak kena bayar apa2.. Katanya it was because it is a codeshare flight and sebab oneworld partners.. See see benefitnyaaa..!!



He told us that other flights to Houston were fully booked on that day. The only option that he had on that day was for us to go to New York that night, and tido semalam di NY, dan sambung from NY to Houston the next day. Even though it sounded like a nice option la kan dapat merasa New York, but we declined. I absolutely had no idea where to stay in New York and how much (or how expensive) last minute booking would be. So kami terpaksa decline. I don't think that the company will cover this incidental expense that resulted from my mistake, so I terpaksa la berjimat2 jugak.

Second option was to travel the next day, pagi2 esok harinya ada flight to Dallas and then Dallas will connect to Houston. Dallas dengan Houston by air mengambil masa dalam 40 minit je. We thought that was a better option sebab I memang familiar dengan London.. 



Kami diberi option untuk ambil semula bag2 yang dah di check in (beg tak pergi ke Houston, sebab kami tak board the plane) ataupun tinggalkan di Heathrow sampai esok hari. We opted to take them, sebab we need some baju dan barang2 malam tu.. yang paling penting sekali, at least we know our bags were safe with me.

Itu la pengalaman buruk kami time tu.. Perjalanan esok hari nya better.. Flight kami yang original sepatutnya dengan British Airways tapi sebab tak dapat naik, yang dia kasik ni ialah American Airlines, jadi tak merasa la kami naik British Airways.. British Airways punya seat allocation, you have to pay, about £27 per seat! Kalau tak nak bayar boleh, tapi hanya boleh book 24 jam sebelum flight. Because we wanted a peace of my mind, maka bayar je la. Yang bagus nya, seat I free sebab mother and infant punya seat adalah free. Hubby punya je kena bayar. Jadi melayangla £27..

Gambar..Baju sama dgn baju semalamnya. Basuh dan keringkan di hotel sebab ni satu2nya baju nursing I dan agak discrete utk BF.


I thought the flight was quite bad. Which made me miss MAS top of the class. To be honest, terlalu banyak orang American made me macam tak best haha.. Not that I tak suka mereka, hey my colleagues in office ramai American and I work with an American company.

Ada one stewardess ni saja cari pasal dengan I. Hubby mintak air sebab time dia bagi2 air dia tak kasik kat kami (motif? Sengaja??) pastu stewardess tu cakap dengan I, "Oh I remember you! Coz you are wearing that headscarf, and it's so beautiful". Was I supposed to be complimented or what? Heck no.. Apa motif? I rasa sarcasm , and yes, insulted. Especially kalau I dengar cara dia cakap, cam orang mabuk. Lepas tu dia kata akan datang balik with our drinks, sampai ke sudah tak datang ! Hubby had to ask another stewardess. Oh geramnya I !!

Finally we arrived in Dallas. Another flight to catch sebelum ke Houston..







2 comments:

  1. Baca entry fasal u travel buat saya senyum sorang2. Ada ketikanya terbayangkan betapa panik dan stress bila salah gate...

    ReplyDelete
  2. Tula..pengajaran btul kalau kte penah terkena..la ni mmg pengajaran utk kami hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...