nurinkhairi: Makan di restoran Thirty8 @ Grand Hyatt KL

06 August 2013

Makan di restoran Thirty8 @ Grand Hyatt KL

06 August 2013
Semalam dapat berbuka puasa di Grand Hyatt di Jalan Pinang, KL. Walaupun tmpt keje dekat je, serius tak pernah tahu yang ada satu hotel nama Grand Hyatt, memang betul2 sebelah KL Convention Center! Kalau ada yang nak ke sana dengan kereta, just follow signboard KL Convention Center parking, atau Aquaria (which is inside the Conv Center).

Memang dah lama teringin nak pergi sana after hearing good reviews about it from colleagues. Makanan dia dgrnya sedap, and equally important, the view is breathtaking sangat.




Dari hotel lobby dia boleh nampak KLCC tower. Kiranya kalau nak pergi ke lobby dia, kena naik sampai ke tingkat 39. Bila datang ke hotel untuk naik lif ke lobby, hanya ada butang L (for lobby) and G (ground floor). Meaning kena naik ke lobby, baru boleh guna lif lain utk ke bilik hotel etc. Kawan I cakap, kalau tak duduk pun xpe, at least pergi lobby dapat rasa ambience and the beauty. Subhanallah, kebijaksanaan man made architectures from the brains kurniaan Allah kan..




Kami makan di restoran nama Thirty8. Kat level 38. Naik lobby, lepas tu ada tangga atau lif untuk ke bawah satu level.

We had dinner courses, antaranya:

Appetizer: crab cakes, hummus, tabbouleh, salad

Soup: seafood soup

Main course: Tiger prawns, Australian rib eye steak, fried rice, asparagus

Dessert: Banana crumble, ice cream, fruits

Sebab bulan Ramadan, hotel ni siap sediakan grand ballroom sebagsi tempat solat. Tapi takde telekung. I pulak tak bawak coz telekung dlm kereta tgh basuh..stokin pulak tak pakai kalau nk solat xde telekung huhu.

I cam dah pelik, knp hotel besar cam Grand Hyatt, surau basic pun takde. I asked one concierge, dia kata takde. Nasib ler I tanya lagi sorang concierge, I asked him ada tak surau kat hotel ni selain the ballroom. He said, "of course". Tu la, cam tak logik pulak.




Ni gambar dari ground floor hotel tu. Just naik escalator or tangga ni untuk naik ke tingkat 1. Ada small screen leading to prayer room. Of course it has telekungs.




Prayer room dia kecik je. Tapi tak crowded sbb ramai yang pergi ballroom tu. I bet people dont know this existence.




Overall, the facility is nice. It has surau at least! And facility for wheelchair / pushchair of course.
Makanan pun boleh tahan sedap. I'm not an varied eater jadi tak reti sgt nak komen. Dessert dia sedap. View sangat cantik, sesuai untuk romantik dinner or some sort.

Parking dia huhu.. 6pm - 6 am, harga RM 10 per entry. Tapi 6 am - 6 pm, harga RM 10 per hour!!
Harga sorg per pax ialah RM 135++ tak termasuk air..

Akhir kata, di kesempatan ini saya nak ucapkan Selamat Hari Raya. Drive safely dan sebelum tu, inspect dulu rumah dan kereta. InsyaAllah tahun ni akan beraya di rumah mertua di JB...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...