nurinkhairi: Organizing Clutter In My Cupboard

03 August 2013

Organizing Clutter In My Cupboard

03 August 2013
Kami masih duduk berpindah randah. Sekarang saya duduk di rumah mak, bilik tingkat bawah. Barang2 kami dari apartmen sewa masa kat Selayang dulu (masa baru kahwin) masih lagi dalam kotak2 yang bertimbun dekat tempat makan di dapur.
Honestly I'm not good at organizing. Mungkin menunggu untuk ada rumah sendiri kot (alasan). Rumah baru dapat tapi belum buat apa2 lagi.

So like I was saying, I'm not good in organizing. I used to like to see rumah kemas from the external je (luar kemas) tapi dalam, haru biru.. Sekarang ni bila dah ada family, Hubby tanya mana tu mana ni..I realized kena ada sistem untuk pastikan barang2 letak kat tempatnya dan kita tau kat mana tempat tu. Takde sapa yang suka buang masa carik barang hilang!

Lagi2 ni baru sorang (Hubby), bila cik Aisyah dah besar dan kalau ada anak lain, dia pulak yg akan tanya kita. Adeh..

Haritu beralasan sama ada perlu tunggu pindah ke tak, tapi tak boleh jadi ni. So I start small, kecil2an je dan takde memberi inspirasi pada sesapa pun benda ni..sesuai la utk beginner yang in need of organizing.

Pergi Giant dan beli bekas storage yang agak besar. Saya suka kalee yang terang, jadi saya beli dua warna oren. Satu warna lutsinar (coz yang tu murah).





1. Bekas lutsinar: simpan underwear. Pls abaikan content dia ok hoho. Bakul yg lama dah overflow sangat2. Bekas lutsinar hanya simpan underwear, manakala bakul yg sedia ada (which is smaller), I letak kain dalam, leggings, socks, anak tudung, face towel.

Solve satu problem selalu tercari2 kain dalam / anak tudung bila nak pergi keje. Bila dah bertimbun dalam satu bakul, susahnya nak carik. Sekarang dah ada dua bekas, much easier to find.

2. Bekas oren #1: simpan toiletries. Segala mak nenek toiletries yang bersepah dalsm dressing table punya almari, I clearkan dan letak dalam tu. The organization dalam tu takde la neat pun (I bet kalau mula2 kemas pun, lama2 sepah jugak..yang tu fikir nnt kalau perlu). Tapi cukup untuk segregate toiletries dgn senang. Tak perlu le tercari2 ubat gigi extra etc.

3. Bekas biru: Ada jugak tupperware biru kecik which I utilized untuk letak syampu/shower gel/lotion dari hotel. Benda ni senang nak bawak pergi travel bila perlu.





4. Bekas oren #2: Yang ni paling i lega sekali dapat tempat storage dia. Ubat and first aid stuffs! Sebelum ni duduknya dalam plastik je, saya letak semua dalam ni. Hubby pernah ambik ubat2 kat farmasi hospital waktu cik Aisyah ni tak sihat dulu, dan first aid kit jugak.



Well then, I realized kegunaan kotak2 yang comel2..ala yg kadang2 dapat masa orang kawin, masa beli brooch atau butang baju Melayu. Berguna sbg sub storage dalam bekas2 besar ni. Lepas ni will always keep an eye on those :)




Tengok tu banyak nau ubat PCM nyer..

Happy sikit dah kemas sikit2. Dresser table tu pun dah takde la padat macam dulu.

4 comments:

  1. ok sgt dah ni dear. yg penting niat tu dah ada...cool! =)

    ReplyDelete
  2. walaupon simple yg penting kemas...xksiahla walaupon msih berpindah randah hehe

    ReplyDelete
  3. kemas..sy pon suka masukkan semua mende kecit2 ni lam storage box/container/bekas bertutup..nampak lebih kemas kan???..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...