nurinkhairi: Beli Washi Tape kat Kinokuniya KLCC

09 September 2013

Beli Washi Tape kat Kinokuniya KLCC

09 September 2013
Sejak minat membaca blog home deco dan organizing ni, tertarik sangat dengan konsep simple way untuk deco guna washi tape.

Melalui blog ini dan ini, I found out that a place where I can browse through these tapes is just a short walking distance away: at Kinokuniya, Suria Kuala Lumpur City Centre.



And what a delight to see all these colourful tapes! Bila tanya pada salah sorang assistant kat Kinokuniya, dia pergi tunjuk masking tape biasa..hmphh.. Tapi stationery section kat situ tak besar pun, in no time I have found the washi tapes row.

Kat sini ada jual pelbagai jenis saiz dan corak washi tape..ada yang macam masking tape (i.e. rasanya the original washi tape), meaning yang boleh koyak dengan tangan je..dan ada jugak yang macam tape plastik tu, ala yang tape cam biasa kita guna tu. Ada yang jual satu2, ada yang jual dalam pack of two, three or four.. 


Tape yang gambar atas ni lawa kann..lacey and so cute. Tak ingat yang ni harga berapa but no less than RM 20 harga yang ni. Harga tape ni tak murah ok..semua mahal2 like I expected. Found them sold in some Malaysia blogs, and they are not cheap!


Yang mini craft tape saiz kecik and ada pack of 4 ni, harga dia pun dalam RM 20 lebih.. Clear tape yang kat bawah ni are the only row of clear tape, yang lain semua tape yang tak nampak/opaque.. Yang row clear tape tu, harganya antara RM 14- RM 19 for a pack of three. But honestly, the designs tak berapa lawa sangat.

Ni salah satu design clear tape tu..


Mari tengok apa lagi jenis washi tape yang ada:


Tiga layer of the tapes


Dua gambar kat atas ni, one of the few tapes yang jual satu2.. yang ni rasanya yang paling murah sebab jual satu je. If you see from the photo kat atas ni, nampak tak tape tu ada tiga layer? Layer yang dalam sekali tu memangla dia punya cardboard tapi apa benda layer yang nombor 2 tu? Layer yang nombor dua tu gives the illusion that tape ni tebal..tapi sebenarnya tape ni nipis je rasanya.. Actually I pun cannot be so sure what the 2nd layer is but my point is, as you can see nanti, the tapes yang dijual kat sini ni, mostly nipis2 je dan mahal pulak tu.











Tape yang kat atas ni pun antara design yang lawa. As you can see, it is a pack of three. Tapi tak dapat nak judge ketebalan tape ni pun sebab dia tutup tu.. But price is quite reasonable: RM 10.


Yang jenis macam gambar atas ni harganya RM 22.50



Yang ni pulak harga dia RM 19..

Selain washi tape ni, ada jugak jual barang2 lain yang cute macam colourful stamps (chop), etc..


Colourful stamp sets.. :)


Akhirnya selepas belek2, beli la jugak satu washi tape bawak balik.. Saya beli yang design which I said yang tak berapa cantik..haha. Kenapa? Sebab that's the only type of design yang clear tape. 

Clear tape. Salah satu daripada tiga tape yang saya beli

Why clear tape? Sebab sejak terjebak dengan blog ni: iheartorganizing, inspired tengok dia combine label with washi tapes. And one can use an opaque washi tape dan combine dengan label tape yang warna lutsinar, put on top of the washi tape.. macam dalam post dia yang ni , yang mana dia label cord charger. 

Tapi yang ini memerlukan label printer. But another alternative is to print it off dengan printer biasa, gunting, dan lekatkan the tape on top of the label. Kan? But that means having to have a clear washi tape la kannn.. Jadi itu je la option yang saya ada buat masa sekarang. Masih lagi survey label printer and decided that I might not buy it anytime soon..hehe.




Those are the sets which I bought. It was RM 14 for a pack of three ni. Not the most beautiful. And definitely sangat nipis. It came in a box so tak dapat nak gauge sama ada dia tebal atau nipis.

Anyway, I still yet to utilize them. Nanti la I will find a way to use these tapes.. :)




If you like this post or think it is useful, consider hitting the +1 button below, or Share :) Terima kasihhh


13 comments:

  1. aaaa....mmg teringin sangat benda ni..rasa zura pernah citer..jap nk selongkar entri dia

    http://zurazura.blogspot.com/2013/07/warna-suis-lampu.html

    dan

    http://zurazura.blogspot.com/2013/06/ceriakan-drawer-anda.html

    sama tak bendanya? rasa zura citer beli kat popular..entah brp reganya..

    ReplyDelete
  2. Oo kat popular ada jugak ke.. Haa macam yang tu la, tapi washi tape ni lebih kepada material macam masking tape. Tapi semuanya function sama. Saya beli pun x guna lagi punnn ;D

    ReplyDelete
  3. Mak ai cantiknyer...susah nk dapat sini masking tape yg ctik2. Kat MR.DIY ade tp xbyk pilihan....;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mr diy ada jugak ke..x perasan kt tmpt saya

      Delete
  4. jauhnya klcc..huhuhu.. rasa mcm nampak kat daiso.. nanti nak gi skodeng lagi.. popular pun ada ek?

    ReplyDelete
  5. Ada baca dlm blog sapa x ingat, kat daiso n popular pun ada

    ReplyDelete
  6. alahh, saya duk area JB tp xtau kat mane ade jual. ingatkan nak hias keyboard guna washi tapes :')

    ReplyDelete
  7. Ada 2 malaysia website yg so far sy tau jual washi tape online

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada link or nama kedai online tu?

      Delete
    2. Ada tak link or nama kedai online tu?

      Delete
    3. ni link dia:
      https://www.facebook.com/OmoshiroiYa

      dan

      https://www.facebook.com/weheartcrafts

      Delete
  8. Alahai... cumil nyer...
    Kalau la kat Klate ada Kinokuniya..
    Nak jugakkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haritu pergi kinokuniya ni, nampak design2 baru yang lebih cantik2 lagi ehehe :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...