nurinkhairi: Dilema Design Dapur

28 October 2013

Dilema Design Dapur

28 October 2013
Bulan lepas saya ada elaborate tentang design yang saya nak untuk kitchen cabinet. Lanjutan daripada tu..sekarang ni kami mengalami dilema...lahh sangat. Bila keluarga memberi komen tentang layout dapur tu. Sejujurnya saya rasa agak annoyed sebab ianya berbeza dengan pendapat saya dan husband. 

Beberapa tahun lepas saya ada pergi IKEA dan kebetulan ada satu layout tu di mana kitchen cabinet dia letak bersebelahan dengan sofa dan tv. Terus kami berminat dengan konsep tu. Kami nakkan konsep 'open space'..sebab saya selalu terasa cam duduk kat dapur sorang2..manakala Hubby duduk kat depan layan anak. Selalu rasa cam nak cepat habis sebab join sekali, ataupun panggil mereka datang ke dapur. (Nasib ler dapur mak ni besar jugak, ada sofa dan meja makan, kalau dapur apartment sewa dulu memang tak dapek aa). 

Saya suka masak (agaknya) tapi saya rasa sebenarnya saya kadang2 tak suka masak sebab sorang2.. jadi apa salahnya konsep dapur open space kan? Supaya anak2 yang tengah tengok tv, saya boleh tengok sekali, boleh pantau mereka buat apa dan boleh borak2.

Sekarang ni Hubby thinks it may be a good idea, sebab, kalau open space, takut kawasan lain akan ada bau.. Saya tak pernah guna hood selama ni. Kami ada beli hood, sekali dengan oven dan hob brand Elba. Jadinya, hood tu tak cukup ke ek untuk serap bau2 semua?

Jadi sekarang ni kami ada fikir nak extend sikit bahagian dapur tu (gambarajah di bawah hehe), supaya ada wet kitchen. Bahagian dapur asal buat jadi dry kitchen. 






Oleh kerana itu, kalau masih nak integrate dengan tempat tengok tv/tempat santai keluarga, Hubby cadangkan untuk extend tempat santai tu jugak supaya akan bersambung dengan wet kitchen. Pasang satu sliding door lutsinar supaya boleh bukak atau tutup anytime we want to. 

Kalau benda ni jadi, nampaknya kos akan pergi ke renovation la..nampaknya lama lagi la nak dapat kitchen cabinet. Saya masih ragu2 dengan design begini, saya tak pasti adakah saya perlu dapur yang besar, tapi pada masa yang sama saya acknowledge yang dapur sedia ada agak kecik. 

Kalau nak nyah bau, adakah hood tu tak cukup? Perlukah ada partition yang tutup dapur daripada area rumah yang lain? Kalau dari segi nak mengelakkan anak kecik ke dapur, saya cuma cadangkan pada Hubby untuk pasang pagar baby tu.

Nak design dapur pun banyak hal ye.

18 comments:

  1. salam...

    pening gak ek..... saya pun teringin nak extand dapur sampai kebelakang tapi kekurangan budget. So kenalah redha dengan dapur sekankang kera tu...huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pening jugak pikir ingtkan xnak extend lg skarang sbb xde duit. Tp org advise utk extend je sekarang takut nnt dah masuk baru nk extend rumah berkecah

      Delete
  2. kalau i x prefer dapur yg open/sambung dgn ruang tamu...kat rumah my mom pakai hood yg suction power dia 1350 m3/hr, pon kadang2 ada bau sampai ke ruang tamu padahal dapur dgn ruang tamu dh jauh...masak ikan bilis la kuat bau, kdg2 melekat kat sofa...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang risau tu kalau melekat pada sofa la bau bauan tu..terima kasih respon tu. Rasanya utk org kita hood tu xdelah boleh mrnyerap semua bau pun. Rumah mak sy ni ada je hood tp x penah guna jadi tukun je. Mungkin akan proceed jugak dgn idea sliding door tu

      Delete
  3. eh nk tulis ikan masin/ikan kering sebenarnya :p

    ReplyDelete
  4. Saya punya dpur dkt ng ruang tamu sbb rumah sempit kn..redha je la.tapi selalu dpt sembang ng suami walaupun dia duk kt ruang tamu sbb ruang dapur dkt.xla terasa dkt sgt kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam apartmen kami dulu pun kecik jugak tp design dia menyebabkan dapur dgn ruang tamu terpisah. Masuk2 pintu ada dapur, pastu ruang tamu kt belakang sbb dkt dgn balkoni

      Delete
  5. selagi tak siap, mmg penim ;)

    ReplyDelete
  6. saya duk apartment dapur mmg blh tgk dr ruang tamu..blogwalking..jemput ke blog saya dan bertukar2 link..;)

    ReplyDelete
  7. rajin plak wat plan mcm tu...sy pun tgh excited nak buat dapur ni!. btw..sy dh follow blog anda :)

    ReplyDelete
  8. Kalau suka buat je hihi tp kalau sy tak suka open space sbb katakan lah tetamu dtg tetibe.. Kita tgh masak.. Keadaan kecah dapo boleh nmpak terang2 dr ruang tamu or kalau nk jugak maybe boleh letak bape bijik tiang as divider so still leh nmpak gak dr celah2 tiang heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..nampaknya lebih baik utk buat tertutup sikit. Kami rasa akan buat wet kitchen dan pisahkan dgn sliding door lutsinar.. Terima kasih atas cdgn tu :)

      Delete
  9. hi nurin....
    macam KC yg lisa buat skrg open concept design n mmg best sambil memasak,sambil layan tv/tetamu yg dtg...dapat pantau ank2 bermain skali :)
    n kiranya ada ruang pada blakang dapur, better extend awai2 sebelum kita nk kene 2,3x mengemas...takut ada defect pada KC atau ada keretakan pd dinding...but it depends on u n ur budget...biar lambat asal puas hati...tak gitu? hehehe...
    sorry yea...ni cuma pendapat dr saya yg amatur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi lisa.. ada x tulis ttg dapur di blog? teringin nk tengok if efektif open space ni.. haritu pernah blogwalk tp x perasan. nnt sy lawat blog ye

      Delete
  10. aritu u pilih kitchen cabinet contractor mane ye?

    ReplyDelete
  11. u pilih kitchen cabinet kontraktor mane yer?
    I ade booking dgn everskill tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear aazie,
      I segan sket nak tulis sini, ada sbbnya kenapa. U email i la kat nurinkhairi@gmail.com

      Hee

      Delete
  12. Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...