nurinkhairi: Menjadi Mak Yang Kreatif..Hmm..

10 October 2013

Menjadi Mak Yang Kreatif..Hmm..

10 October 2013
Honestly, I memang tak kreatif dalam banyak segi. Antaranya dari segi mendidik anak..so yang ni kena belajar sikit2 contohnya kena banyak membaca. Semalam ada satu "ah-ha" moment apabila tiba2 I jadik sedikiiit kreatif (lah sangaat) dengan my lil' Aisyah. Aisyah ni dia somehow suka main masak2. Bagi dia mangkuk satu, sudu, dengan cawan ke..she will play all along, lama pulak tu.. sampai dia bosan. Pernah sekali tu kami biarkan je dia main aiskrim dalam mangkuk dia, dia main ceduk2 sampai cair, lepas tu berlemuih tangan kena aiskrim. 

Lately aunty dia (my adik) ada belikan dia blocks (macam Lego tapi bukan brand Lego). I dah beberapa kali ajak dia main sambung2 blocks tu tapi dia masih belum sampai tahap yang dia minat la buat benda2 gitu. 

Tapi semalam tiba2 ada idea. I ambik satu mangkuk dan sudu, dan blocks dia..pastu bagi dia letak blocks tu dalam mangkuk, kacau2 macam tengah masak2.. Berjaya! Dia leka main benda tu. Mama nya boleh buat kerja sikit dan layan dia jugak. Dan of course, benda yang dia suka buat is main suap2! Dia suka suap mama nye.. :D Tapi of course la tak betul sangat suapnya.. i.e. kalau ada makanan betul atas sudu tu, makanan tu dah tumpah dulu sebelum masuk mulut. Dia suka kalau orang kata "Hmm.. Sedap!"


Saya masih lagi belajar untuk kreatif mendidik anak dara sorang ni yang tengah membesar. Kalau ada siapa2 mommies out there yang ada apa2 idea tentang mendidik anak atau yang berkaitan, please do share with me? Thankssss.. :D

(Nota tak berkaitan: Aisyah dah mula jalan tanpa kena ada orang sambut dia at one end, pada weekend lepas i.e. dalam 3-5 Oct. Dia boleh jalan dengan sokongan ataupun kalau ada orang sambut dia, tapi sekarang kalau takde orang sambut dia pun, dia nak. Yay!)

2 comments:

  1. macam mak saya dulu..gigih ajar anak main masak-masak guna mainan.sebab taknak ganggu dia tgh masak..hihihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...