nurinkhairi: Survey dan Beli Tap Dapur di HOMEDEC 2013

24 October 2013

Survey dan Beli Tap Dapur di HOMEDEC 2013

24 October 2013
Minggu lepas ada expo Part 1 untuk HOMEDEC dan kami tak terlepas untuk pergi. My hubby memang dah cakap awal2 yang kita hanya nak survey dan takkan beli apa2..sekali apa jadi? Haremm.. Sekali pergi, tiga benda kami beli:

- Bayar deposit untuk grill (kami dah bagi deposit untuk contractor lain, tapi kalau grill tak salah amik banyak2 contractor pun kann..grill kan banyak)
- Beli water heater untuk master bedroom
- Beli tap untuk sink di dapur

Kat sini hanya nak cerita tentang kami memilih tap dapur, sebab dalam beberapa jam kami kat HOMEDEC tu, yang paling lama bukannya nak pilih grill, tapi nak pilih pelbagai la design dan brand untuk benda semudah tap dapur.

Benda2 yang boleh dipertimbangkan kalau nak membeli tap dapur adalah seperti:

- Material/kemasan bahagian luar: Yang saya dapat tahu waktu expo tu, yang paling common ialah stainless steel ataupun brass-chrome. Stainless steel tu macam biasa la,tak karat manakala brass tu pulak,akan ada selapis coating iaitu chrome supaya mencegah karat 
- Material/kemasan bahagian dalam tap: Ada salesman yang siap demo, kat bahagian tap tu, kebanyakan brand punya material adalah tak tahan karat. Dia kata (ni dia kata la ye), ada dua je brand yang bahagian dalam dia ialah stainless steel utk tap camni: Brand Haustern dan VRH
- Maintenance: Pilih lah yang senang cuci.. 
- Saiz/design/function: Sebab sink kami agak besar (gambar kat sini), jadi kami pilih design yang senang nak alirkan air kat semua bahagian sink utk cuci dan utk basuh apa2 ke..contoh cam periuk
- Consummables, contohnya dari segi yang kena selalu tukar.. kalau tap ni biasanya ada satu cartridge je kat dalam yang mungkin akan rosak dan kena tukar. Kebanyakan tempat kami pergi menawarkan warranty sampai 5-7 tahun untuk tukar cartridge tu percuma. Tapi ada satu kedai kami pergi, baru tahu cartridge tu takde la mahal mana..dalam RM 30 boleh dapat, tapi tak pasti la untuk most brands atau brand dia je (itupun tak ingat brand mana hehe)
- Harga
- Warranty


Ni design yang saya maksudkan, sebab tak pasti apa nama design dia..hehe. Dia ada flexible hose supaya senang capai benda2 dalam sinki untuk dibasuh. Yang ini adalah brand VRH (brand dari Thailand), dan adalah yang pertama yang saya berkenan dari segi ciri2 di atas. Dia ada satu tap untuk alirkan air macam biasa dan ada satu lagi hose serta handle yang lawa dan senang nak tekan. Harga sebelum diskaun adalah RM 700 lebih, tapi lepas diskaun dapat RM 550. Lepas tu kami pergi survey tap lain pulak.






 Yang bawah ni brand  Regis. Harga RM 1060. Tak cantik, besar sangat dan mahal. Tak nak.



Bawah ni, adalah tap brand HCE dari Germany. Harga dia rm 1675.00 , lepas diskaun kami dapat dalam RM 1100 lebih. Sama macam VRH, brand ni material dia stainless steel which is more attractive dari segi tahan karat. Dan pada saya lebih cantik. Yang brass chrome kemasan dia cam shiny2 sket..I memang suka benda2 matt finish.. Tapi tak begitu minat pada design sebab susah mau cuci ni..tengok lah loop dia yang begitu banyak tu. Mau kena cuci setiap satu loop dia supaya tak naik lumut dan sebagainya..

HCE


Brand Rafini, dari Italy. Diperbuat daripada brass-chrome tapi harga dia meletup2.. RM 2088.. Tapi kedai ni ada buat 50% discount, so dalam RM 1044. Ataupun buy one free one (sama ler tu..gimik je kedai ni). Yang ni pun susah nak cuci. Kalau perasan design yang semua ni guna satu tap, kecuali VRH sebab guna dua tap. 

Rafini

Brand Abagno, ak ingat dari mana.. China kot. Harga sebelum diskaun RM 940, selepas 30% dapat RM 658. Tak berapa minat sebab susah nak cuci dan lagi satu, harga dia lebih mahal daripada VRH.. baik amik VRH sebab lagi murah gitu..




Untuk dua gambar kat bawah ni, gambar pertama ialah brand Bareno dari China. Yang gambar kedua ialah brand Fomtano, pun dari China. Kedua2 design ni kemasan dia sama and design pun hampir sama. Bareno tu harga sebelum RM 730.00, after diskaun 30% dapat RM 510.00 . Yang Fomtano, harga sebelum RM 780.00, tapi harga lepas diskaun tak ingat.. rasanya dalam diskaun 30% gitu jugak kot. 

Both are brass-chrome dan design dia sama tapi lain daripada brand2 yang lain. Dia menggunakan konsep satu tap, keburukan with satu tap ni ialah you tak boleh control bila dah bukak main tap. Contoh macam brand VRH, dia ada lagi satu pemegang yang boleh tekan untuk kita control sama ada nak bukak air ataupun tak. Jadi tak timbul la isu air terspray sana sini.. Yang ni, design flexible hose dia nampak lawa, senang nak cuci tapi bila I test2 sket, sebab flexible hose dia keras dan senang meloncat ke atas. Bayangkan waktu tu kita tengah nak basuh tangan, pastu tengah pegang anak..tiba2 anak main2 dengan paip ni..kalau benda ni meloncat, memang basah satu lantai dapur. Nak2 kalau air bukak kuat. So memang kami tak berkenan la. Lagi satu kami perasan yang display set ni (actually both of them) banyak calar2..jadi bayangkan kalau dah agak lama di rumah, mesti wajib la ada calar2..

Bareno

Fomtano

Brand Rubine. Harga sebelum ialah RM 860 , selepas RM 516. Harga dah murah, put in KIV, tapi tak berminat dengan design susah cuci dia. 


Gambar background hijau di bawah ni pulak adalah tap dari jenama Sorento. Sekali pandang tak nampak macam tap yang boleh tarik2 ni.. Tapi kat bawah tu nampak tak flexible hose punya panjang. Dia boleh tarik kat bahagian kepala dia.. Yang ini harga RM 700, diskaun RM 25%, so RM 525.


Lastly, yang ini design hampir sama dengan Rubine. Tap ini brand Haustern dari Germany. Pada mulanya hati tak berkenan, masa dah habis survey2 dan masa untuk evaluate, yang berminat dalam semua2 ni hanyalah brand VRH yang gambar paling atas tu. Tapi I can see that my husband was trying to convince me untuk beli tap Haustern ni..haha. Knowing him, dia akan yakinkan I supaya beli sebab nanti I jugak yang kena guna dalam dapur kan kannn.. Tak begitu minat sebab design dia (pada mulanya lebih suka kepada brand VRH sebab obvious nampak macam tap tarik2 (tak tersorok2 camni), tapi kann.. kemasan pun stainless steel dan harga pun dah murah..Harga VRH ialah RM 550 , yang ini RM 650. Seratus ringgit tu beza!





Tapi akhirnya tergoda jugak dengan "good value for money" yang my hubby selalu sangat hold on to.. Kalau nak tau, Hubby memang sangat pentingkan good value for money.. I nak yang murah je hehe (tapi takde la murah sangat sampai kualiti pun tak bagus). Kalau ikutkan brand ni banyak yang beribu riban harga tap dia..tapi ntah camne design ini hanyalah RM 960. Lepas diskaun, kami dapat RM 650. Kemasan stainless steel.




On a hindsight, design gini menarik jugak sebab..senang nak cuci :) Akhirnya, tap Haustern milik kami lepas begitu lama survey semua tap2 yang ada jual kat HOMEDEC tu.. Berbaloi2 pergi expo tu, banyak diskaun. Minggu depan ada lagi satu, tapi mungkin hanya akan perhatikan peti sejuk saja..barang lain mungkin nanti2 dulu..peti sejuk yang penting. 

Tap Haustern tarik tarik..

Selamat pagi semua.. :)

5 comments:

  1. suka khelas-khelas..menarik vogue gitu haa

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan...

    tak sempat nak gi homedec...ingat nak survey wallpaper

    ReplyDelete
  3. bestnye tap haustern tu.. betul2 value for money. tak la serabut designnye.

    btw... lain2 design yg bnyk loop tu, sbnrnya..tak kotor sgt. i mean, dia tak berlumut. abg i ada guna tap design susah nk cuci tu. kelemahan design mcm ni, kadang2 mengganggu ruang sinki jugak. mmg elok sgt beli haustern tu.

    ReplyDelete
  4. Oo dia tak kotor sangat ek..tula sbb tak pernah pakai kan. Tapi betul la, ada ganggu ruang sinki, kadang2 kat sinki tu kita letak macam2 jugak..sabun cuci pinggan etc etc

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...