nurinkhairi: Kena Penalti Dari Developer Rumah Sebabkan Bank..

11 November 2013

Kena Penalti Dari Developer Rumah Sebabkan Bank..

11 November 2013
Salam..

Bersiaran dari Laut China Selatan pada kali ini. Oleh kerana gambar2 banyak dalam handphone saya (dan hp tak boleh bawak ke sini), jadi kali ni tak ada gambar nak dikongsi.

Sekadar nak share tentang proses beli rumah kami yang banyak masalah. Ingatkan kes kami ni isolated case, rupanya bakal jiran kami dan kawan sekerja yang duduk di taman perumahan yg sama pun alami benda yang sama. Iaitu penalti dari developer kerana lambat jelaskan bayaran.

Ceritanya sama saja..bank lambat uruskan paperwork, menyebabkan buyer dikenakan penalti. I am quite surprised that it is quite common among those I asked. Oleh kerana kami tak jelaska penalti tu, kami tak dapat kunci rumah. Pada mulanya kami taknak kalah dan nak tunggu jugak bank yg jelaskan penalti sebnyak RM 6600 kpd developer, sebab memang terang2 pihak bank yg bersalah. Pegawai dia melambat2kan siapkan paperwork walaupun dah push banyak kali.

Tapi akhirnya kami terpaksa bayar sbb dah tunggu lama sangat. Kami dah complete buat rayuan kali pertama kepada bank, dan resultnnya adalah kami dapat potongan RM 2000 lebih, tapi yang tak masuk akal adalah bank suruh pihak lawyer yg jelaskan RM 2000 lebih tu..pdahal mereka tak terlibat pun dalam kesalahan ni.

Sekarang tengah ongoing rayuan kedua.. Berdoa sangat semoga OK..doa orang teraniaya
makbul. Kalau nak tau, bank tersebut ialah CIMB Islamic bank. My rakan sekerja tu pun buat dgn bank yang sama.

6 comments:

  1. cimb mmg macam !@#$ sket.
    saya pon kena penalti jugak... mmg teruk betul comunication antara bank and lawyer.
    last2...kita yg jadi mangsa. ape2 hal pon...bank mmg tak kan mengaku salah punye..
    tapi ada kes juga..buyer tetap bayar penalti, lepas tu, saman blk bank atau lawyer tu.

    ReplyDelete
  2. Oh ada yg saman ke? Nnt kos lawyer plak yg mahal huhu.

    ReplyDelete
  3. sebelum saya beli rumah, ramai kawan ofis yang kena penalti ni.
    So, masa saya beli rumah, memang saya push dua-dua pihak supaya cepat siapkan paperwork and cepat buat payment.
    Doakan, rayuan awak berjaya

    ReplyDelete
  4. Tq for the wish :)
    Kami xde pengalamn, kawan2 pun byk yg belum beli rumah..

    ReplyDelete
  5. Nuri,Hope all is well..
    Semua berjalan lancar dan dapat disettekan dengan cara baik..hope rayuan kamu berjaya

    ReplyDelete
  6. Nurin,

    Waktu jaz, jaz memang push 2 2 side. Memang jaga pasal date 3 month tu kan.. Hampir2 terlambat tapi bukan disebabkan bankers, tapi lawyer bankers. Memang hangin waktu tu, alas an lambat sebab takde runner.. alas an yang rasa patut kena maki..Perjalanan diorang slow je, terus suami call marah2. Dengan diorang ni kena bertegas sikit, if not diorang ingat kita x serius kan.. Apepun, smoga rayuan nurin berjaya... ikhlas: ex bankers

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...