nurinkhairi: Tiket AirAsia Murah ke Nagoya Japan

20 November 2013

Tiket AirAsia Murah ke Nagoya Japan

20 November 2013
Salam semua,

Semalam pertama kalinya saya berjaya dapatkan tiket Air Asia promo ke Nagoya. Selama ni tak pernah serius untuk hunting tiket, tapi sebab kali ni destinasinya sangat menarik: Japan.

Dari semalam 19 nov, ada promo dari LCCT ke Nagoya, all in fare termasuk tax ialah RM 199 one way yang paling murah. Tapi macam biasa la Air Asia, tu tak masuk lagi book seat, makanan, checked in bag dan lain2.

Promo ni untuk travel dari 17 Mac hingga bulan August kalau tak silap. Waktu kami beli malam semalam (kena calling2 dgn Hubby sebab LDR kan), dah hampir takde dah yang RM 199 pada waktu yang kami nak pergi iaitu sekitar bulan May. Tapi bulan July dan August ada lagi. So kami ambik yang RM 269, KL ke Nagoya. Harga tiket dari Nagoya ke KL lebih mahal sikit sebab tax dia barangkali.



Total untuk tiket yang saya bayar ialah RM 1500. Tiket my Aisyah (infant lagi, belum sampai 2 tahun) ialah RM 500. Jadi, average tiket untuk Hubby dan saya ialah RM 750 seorang.

Dan untuk supplementary fee:

- Check in baggage ialah RM 65 per person per one way. Saya ambik checked bag untuk sorang je, we are not going there for shopping for sure

- Meal ikut type of meal. Saya ambik meal waktu nak balik je, bcoz yang waktu pergi dah tgh malam. Lgpun waktu nk blk nnt sure lapar and nk makan makanan halal. RM 13 per person per meal, total RM 26

- Seat selection tak amik sebab belum decide lagi sama ada nk pilih seat atau biar dia pilih random je. Setiap seat per person per trip ialah RM 35
- Surcharge untuk cara bayaran. Kalau bayar guna credit card, surcharge mahal, tak ingat dah berapa tapi RM 30 camtu kot. Kalau guna cam CIMB Clicks atau M2U, surcharge RM 4

Banyak jugak surcharge Air Asia ni, walaupun first time, saya dah expect byk surcharge tapi tak sangka mahal. Bayangkan checked baggage RM 65! Kalau RM 20 ke acceptable la..
Sesapa yang berminat boleh la terjah website sebab tiket dia selling fast!!

1 comment:

  1. Aia aia skrg ada ada airport fee Rm6 pastu luggage fee for 20kg rm69 dh makun mahal sekarang harga tiket mmg dpt murah tp bila total almost sama harga dgn MAS huhuhu. Jom hunting air ais free seat on 2 jun nanti hiks. Minta2 lah ada tiket ke nagoya heee

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...