nurinkhairi: Dapatkan Bilik Yang Wangi -The Cost Eficient Way | Now I Know How

23 January 2014

Dapatkan Bilik Yang Wangi -The Cost Eficient Way | Now I Know How

23 January 2014
Honestly, I used to not know how to make my room smell longer. Even up until now I envy sapa2 yang can make her laundry smell longer. Camne diorang buat? 

On my wedding day 3 years ago, my aunty used essence oil (agak2nya yang beli cam kat Lovely Lace tu kot) dan titik2kan sikit dekat cadar comforter2 gitu bagi wangi bilik. Sejak tu, saya tak pernah lagi beli essence2 oil gitu. She is also the one that I described in one of my previous post, whom I remembered waktu I kecik2 dulu, to have a very sweet smelling laundry. Next time I will make sure I tanya dia rahsia dia yang satu ni.

About a year ago, I used to buy essence oil diffuser kat Lovely Lace, yang macam gambar kat bawah ni. Biasa la kalau lalu Lovely Lace kedai dia wangi2 je, you will be drawn into the shop. Tapi kedai tu untuk jadi wangi, tengok la berapa banyak perfume yang dia ada on display. Bila kita beli satu je, mana la nak wangi sangat. The salesperson even convinced me, "You try pergi kedai Bonia kat bawah, dia pun beli perfume dari kita" . But too bad, of course dia beli banyak.. I only bought one. Benda ni bukan necessity untuk splurge on.

I found another relatively cost-effective way untuk buat bilik jadi wangi. Haritu my mum pasang air purifier bila menunggu tetamu datang. It was set in our living room, maksudnya ia adalah tempat terbuka. To my pleasant surprise, our house smelled so sweetly. 


So this is how you make a cost-effective sweet smelling house. Cost effective sebab mula2 kena la belanja sikit untuk air purifier tu. Dengar2 nya air purifier ni (contohnya brand Ogawa - brand yang boleh dipercayai sikit la) harga beratus jugak ye.. Tapi kat Groupon sekarang ada offer air purifier brand Perfect Aire . But Hubby ada cakap takyah barang elektrik/elektronik kat Groupon, I can understand that. Tapi yang ni ada 1 year warranty... hmmm... macam berminat je. 

Sebagai essential oil dia, my mum hanya guna oil beli kat Hinode Shop je.. yayy.. 5 ringgit je.. 


Also works to reduce habuk2 and cleaner air. Keeping this in mind :)

7 comments:

  1. nice jugak benda ni. bau lebih tahan lama

    ReplyDelete
  2. saya pun ada guna diffuser lovely lace tu. Sekejap sangat dah habis. And wangi nya tak spreadout sangat kalau ruang besar..
    Lepas ni nak cuba cara lain pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah benda diffuser tu mmg x wangi pun bilik. Kalau dekat dgn benda tu je wangi.

      Delete
    2. Kak ayu pun guna kat opis masa keje dulu. Huhuuu pocket disaster ok hahaha.

      Delete
    3. Yg mana? Yg diffuser ke atau yg guna air purifier?

      Delete
  3. Replies
    1. yang ogawa ni byk kedai jual ogawa kan..hehe.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...