nurinkhairi: Hilangkan Dakwat Pen di Sofa Leather

15 January 2014

Hilangkan Dakwat Pen di Sofa Leather

15 January 2014



Apa agaknya benda ni? My lil' Aisyah ambik pen dakwat basah dalam beg Abahnya dan conteng our leather seat yang 3 years old. Seat ni dah teruk jugak asyik kena ganyah je, ada sebelah spring dah tercabut.

Bila tengok kesan contengan tu, terus google macam mana nak hilangkan dakwat dari leather. Turns out you can use alcohol.. Saya tak pasti kalau saya alkohol apa2 kat rumah, tapi lepas tu teringat my perfume!

So ganyah la kami dgn perfume dan cotton pad..hasilnya kat situ jadi tak kotor tapi bhgn sofa lain nampak benor hitamnya. Ada satu tompok je la yang kembali ke kaler asal.. Nampaknya ni kena beli nail polish remover utk teruskan kerja 'polish' leathers seat yg dah byk berjasa ni..

6 comments:

  1. Kalau sofa putih lg senang. Guna clorox je.. Cuma bau klorox la x best. Mayb guna vanish works jugak..

    ReplyDelete
  2. tak berani nak beli sofa putih dgn anak2 mesti cepat sangat la kotornya.. ni sofa byk kesan dakwat, baru ada sorang anak :P

    ReplyDelete
  3. Sofa saya baru tukar kulit dr cream ke putih melepak. Hari ni ada satu line kesan ballpoint pen huaaaaa!!!!! Tu yg google tu. Jumpa blog ni 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beberapa bulan lepas kami sental lagi sofa ni..dengan baby oil Johnson & Johnson. Cubalah..mana tau berkesan :)

      Delete
    2. Semalm saya letak perfume, xjalan. Pastu Harpic (ops) yg ada bleach. Memang pudar tapi lambat dan xhilang semua kesannya. Mungkin kandungan bleach tak cukup. Boleh la nanti try baby oil pulak. Dan klorox kalau geram sangat

      Delete
    3. kebetulan smlm saya cuci beg yg banyak daki..saya guna isopropyl alcohol. tak pasti kalau ada kat farmasi ke x. selalu hospital guna sbg alcohol swab. saya beli di kedai multifilla balakong, asalnya utk projek art. lebih laju hilangkn daki drpd baby oil dan of coz tak mahal cam perfume la hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...