nurinkhairi: Organizer Murah dan Comel !

21 January 2014

Organizer Murah dan Comel !

21 January 2014
I always use an organizer for my work, paper organizer. My company tiap2 tahun akan supply us a PVC-bound punya organizer each year. Yang I suka tentang organizer tu sebab dia ada empty columns utk setiap hari, ada tempat letak pen, ada bookmark, ada pocket utk letak resit2 ke or loose paper.. dan sebab tiap2 tahun design dia sama je dan ia jenis spiral bound yang boleh bukak2 and amik loose kertas dia, banyak kertas2 dari tahun2 lepas (macam contact number dan conversion units) saya akan bawak ke tahun seterusnya.

Bookmark yang boleh unattach dan letak kat mana2 mukasurat yang kita nak

Tapi tahun ni lain.. Bila I tanya my admin, dia kata tahun ni takde organizer sebab "sekarang semua orang guna kat dalam ipad". Huh? Kuli macam I mana dapat company ipad.. (Kalau dapat pun I tak teringin sebab my family time is not work time). Kalau macam tu, nak je I cakap kenapa tak dapat organizer tapi dapat kalendar? Sekarang semua orang ada handphone, smartphone lagi.. semua orang ada calendar.. Anyway, I tau je nak cut cost kann..so takpela. I byk berurusan dgn vendor tapi setakat ni tak pernah la dapat organizer yang macam buku tu..banyak dapat calendar je..huhu.

So haritu saya pergi ke Kinokuniya lagi untuk mencari organizer, mana tahu ada yang berkenan dan murah. Saya pernah pergi carik organizer dalam 2-3 tahun lepas for my sister kat MPH dan Popular tapi semuanya mahal2 dan buruk (macam biasa la, typical professional organizer). Dalam RM 70 ke atas gitu.. But to my surprise, Kinokuniya ada jual organizer yang sangat comel2..


Organizer ni ada macam2 jenis warna yang striking2. Yang ni hardcover dan nipis je, takde la ciri2 macam organizer I yang lama..takde poket atau bookmark atau tempat letak pen (sekarang sangkut pen kat buku tu je la). Tapi at least ada empty columns utk setiap date, yang tu paling penting.

Nipis je 
Organizer ni ada macam2 kaler.. and paling penting, murah! RM 14.90 je, I siap beli lagi satu warna pink for my sister jugak sebab dia pun mesti nak yang ada empty columns for each date...

Empty columns ni kira macam ni la..takde la buku nota kosong je
Macam2 kaler, taktau nak pilih between purple or pink at first
Kat sini ada jugak jual organizer yang tebal sikit..yang ada lebih banyak info macam International Dialing Code la, public holidays for all countries la..tak penting tu semua. Tapi yang best sebab ada conversion units! Tapi last2 decide tak nak beli sebab mahal.. RM 40 lebih. Lepas tu kalau tak silap ada pocket utk loose paper kat belakang dan ada a few more extra features.

Organizer tebal sikit, harga RM 40 lebih. Ada warna kuning when I first came, tapi sekarang dah habis







Anyway, I like paper organizers. Since I banyak kerja nak follow up every day, organizer paper is still the best untuk I angkut ke sana ke mari. And I feel good crossing off things from my list. For personal, I guna handphone.. kadang2 guna app Sticky note untuk jadikan wallpaper dekat handphone. Kadang2 guna function reminder. Kadang2 sumbat sekali dalam my work organizer, especially kalau benda personal tu nak buat waktu kerja. Korang pulak camne?

This is how I use my organizer kat office. I ada 'cradle' yang I letak organizer ni depan my PC so I selalu tau apa nak buat for each day




4 comments:

  1. pehhh penuh yg amat oragniser nurin...tp paling suka part cradle tu..blh zoom sket n beli katne..? suka plak nengoknya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe itu kalau keje boleh ikut apa yg dah di plan awal2..kadang2 ada break in, bos suruh buat lain, emergency, memang tak dan la nak penuh n byk cross of from list..
      Cradle tu ofis yg beli..so xtau beli mana. Kalau nak tengok details, bila nurin masuk keje akhir mggu ni ye.. InsyaAllah

      Delete
  2. Suke jugak guna organizer! Senang nak plan.. Lagi2 cg skolah..

    ReplyDelete
  3. Warna pink warna pebret kita gak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...