nurinkhairi: Pasang Tint Tingkap

31 January 2014

Pasang Tint Tingkap

31 January 2014
Pasang tint adalah benda pertama sekali yang kami buat di rumah tu. Yang kerja2 dari developer tu tak kira la ek. Tint ni lebih senang pasang sebelum pasang grill. Kalau lepas dah pasang grill baru pasang, installation charge akan jadi lebih mahal.

Kebaikan pasang tint ni..
- Kat dalam rumah tak panas sangat sebab cahaya matahari dah kena tapis - rumah ni memang kena cahaya matahari kalau tak pasang tint
- Privacy. Kalau waktu siang orang luar tak nampak kat dalam
- Barang dalam rumah lambat rosak dan lusuh , contoh macam langsir

Ada banyak warna2 tint ni. Ada yang biru, hijau, bronze, silver. Cuba kalau lalu rumah2 yang ada tint hijau ke biru ke..memang nampak menonjol kan.. But we chose silver sebab nampak conservative je la. Kalau biru atau hijau ke, takut nanti tak matching pulak dengan future cat rumah ke apa.. (ni pun kena matching ke?). Ada banyak jugak jenis layer ikut berapa banyak pancaran matahari yang nak ditapis.

Make sure bila kontraktor tint tu ukur tingkap/sliding door dan bagi quotation, kita double check balik dengan ukur sendiri dan kira balik. We found that they overcharged us. Selalunya kontraktor tint akan charge excess tint film.. maksudnya lebihan tint yang diorang potong untuk muat2kan tingkap kita.. dia akan buang sebab tak boleh guna utk rumah lain kan. Dia akan charge at certain percentage. Make sure bila dia buat kerja pemasangan, kita tengok dia buat dan berapa banyak lebihan. Pastikan dia tak overcharge sebab kadang2 dia estimate je benda tu..dalam 20% daripada total ke..tapi sebenarnya lebihan tu takde la banyak mana.

Kami hire Cool World WYNBLOC Solar Tint. Dia punya quotation waktu kami letak deposit kat expo dulu was RM 6 per square feet, tapi akan dapat RM 5.50 per square feet kalau total tint lebih daripada 500 square feet. Honestly I wasn't that impressed masa dia first datang untuk ukur tingkap kami, sebab dia datang lambat..Lambat 1.5 jam pulak tu.

Ni contact number:

Jason
Cool World Solar Film (HQ kat Bdr Sri Damansara)
016 262 6182

Oh hari ni CNY kan.. seronok cuti lama.. sebab KL ada hari wilayah jugak 1 Feb. So total ada 5 hari cuti.. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...