nurinkhairi: Laut China Selatan Yang Banyak Kenangan dan Rahsia..

11 March 2014

Laut China Selatan Yang Banyak Kenangan dan Rahsia..

11 March 2014
Kuasa Allah sangat Maha Agung, tak termampu untuk manusia yang kerdil ni melawannya. Rasa sayu dan pilu mengenangkan, tapi terharu dengan semua support dari pelbagai sudut. Semoga dapat ditemukan dengan pesawat tersebut, moga Allah lindungi mereka.

Laut China Selatan ni banyak memori for me. Laut China Selatan ni lah tempat banyak my colleagues carik makan, 2 minggu di laut dan 2 minggu di darat. Ada yang 3 minggu atau lebih berturut2, terutamanya yang kerja dibayar ikut hari (dengarnya lumayan oo bayar ikut hari..tempat seswai carik makan). 


Oleh sebab I ni jenis yang tak berapa tahan sejuk, dan Living Quarters nyer sejuk la sangat (sweater diperlukan, on top of baju Digi - baju jumpsuit warna kuning hehe), jadi saya selalu suka duduk kat luar Living Quarters. Ada sofa2 koyak kat luar quarters yang boleh bersidai di bawah bumbung sambil menikmati Laut China Selatan yang indah. Angin yang breezy sometimes makes me feel that I am on vacation. Actually, my colleague pernah jokingly cakap that "you are on vacation la ni", bila I pergi offshore for the first time lepas my baby was born. Kiranya taking a break from motherhood la..tapi sedihnya ya amat, rasa pilu bila terpaksa berpisah sementara. Saya sekarang dah pun dapat ditukar assignment (biasa akan selalu rotate assignment), dan alhamdulillah kerja kali ni tak menuntut saya untuk pergi ke offshore dalam jangka masa panjang. Kalau pergi offshore pun, mungkin sekali dalam 2 bulan for 3 days..so it is not so bad.. 

Sambil duduk kat luar sambil buat kerja depan laptop. Dalam 1 tahun yang lepas, wireless internet dah dipasang kat platform, pastu siap ada 2 ipad lagi untuk digunakan for all residents. Wireless tu sangat la useful nye sebab takyah bawak cable dan boleh buat kerja di mana2 je di sekitar Living Quarters. Lagi satu, kadang2 waktu ke site, pernah duduk atas deck dan menikmati je keindahan laut sambil tengok ikan yang banyak kat bawah platform. 

Kawasan platform saya adalah yang dekat dengan Kota Bharu area, about 200 km from Kerteh which is our departing airport. Ada a few more platform Malaysia yang dekat dengan area Thailand, from another O&G company. For the moment, Department of Civil Aviation telah arahkan for a "no-fly zone". Meaning, helicopter tak boleh pergi dan balik dari platform dalam tempoh selama seminggu ni. We finally managed to request for one helicopter per day, untuk dikongsi bersama 3 platform. Satu chopper besar hanya boleh muatkan kira2 16 orang je, jadi orang keluar masuk platform kena susun betul2. The "no-fly zone" was activated sebab area2 dekat situ busy dengan banyak navy ships dan jets/planes for the search & rescue for the MH 370 flight.. Alhamdulillah semua orang faham dan bersabar menunggu giliran untuk balik.. As for the other O&G company I mentioned earlier, I was told that diorang tak dapat chopper langsung, kemungkinan sebab area kat situ lebih sibuk with all the ships and jets.

Laut China Selatan yang cantik.. Sebab kawasan platform saya tak banyak platform sangat (yang banyak dekat area Terengganu), oleh itu kawasan ni memang a shipping route. Bila malam2, selain daripada dapat tengok bintang2, keliling platform akan ada banyak lampu dari kapal2 yang lalu di sekitar. Kadang2 kalau ke bilik radio, akan dengar kapten2 kapal yang sedang bercakap2 dalam radio. Because platform is one of the "vessels" yang dekat dengan kapal, maka kita boleh tangkap radio dia. Lagipun dalam radar kapal, platform2 ni akan kelihatan sebagai a fixed structure (radar tu tak bergerak, menandakan it is a fixed structure), for the ships to be aware and avoid us so that collision won't happen. Banyak lagi elemen2 canggih dalam radar ni tapi I bukan engineer radar - I cuma engineer carik makan..

Laut China Selatan..yang menyimpan banyak kenangan dan rahsia.. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...