nurinkhairi: Kontraktor Pasang Tiles | Perkara Yang Perlu Ambil Berat

12 May 2014

Kontraktor Pasang Tiles | Perkara Yang Perlu Ambil Berat

12 May 2014
Dalam keadaan semua orang yang serba busy ni, kalau boleh even benda2 macam renovation rumah nak serahkan je semua pada kontraktor. I was guilty at that, luckily Hubby filled me in! You had a choice sama ada untuk biarkan kontraktor buat kerja, tinggalkan rumah dan balik masa dia habis..ataupun tak ambik port i.e. tak inspect pun masa kerja2 berjalan selama berhari2 (or even berminggu2) and just bagi duit je bila due. 

Anyway, nak kasik tips je..yang ni berdasarkan pengalaman kami masa kontraktor pasang tiles tempoh hari. Harap berguna.. but ni sekadar pengalaman ok. Kalau nak tau lebih lanjut korang kena research sendiri okayy..

1. Grout haze ialah sangat memburukkan tiles kalau tak cuci cepat bila grout dah kering - grout haze ni ialah sisa2 daripada grout tu, so kalau grout u hitam..nanti ada sisa2 warna hitam. I tulis in my past entry kat sini tentang ni

Tengah pasang grout
2. Warped tiles - selalunya common kalau tiles kita besar2 dan panjang2. Dulu2  tiles hanya yang kecik2 i.e. 1' x 1' contohnya.. sekarang ni macam2 saiz tiles ada. Warped tiles atau tiles lippage ni kira macam tiling yang tak sekata dekat edges dia. Waktu beli tiles kami yang panjang2 ni (ours is 0.5' x 3'), kedai tiles tu suruh advice orang kontraktor untuk install dengan susunan macam kat atas tu.. nampak tak cara dia susun berselang2 tu.. susah nak explain..

Kalau dah pasang tile and ada problem ni, bukan je nampak tak elok dan tak sekata, malahan if installed on the floor, nanti kalau terkena bucu dekat kaki, that's a hazard already.. 

I find this link quite easy to understand about this problem and how to prevent it :)

3. Cara susunan tiles - yang ni pun berkaitan jugak dengan #2 , iaitu kalau cara susunan salah, nanti takut tak elok pulak. 



Kalau perhatikan betul2, kat gambar ni, tiles yang susunan horizontal (yang I lukis merah) dominate bahagian edge of the stairs, manakala tiles yang susun vertical (yang I lukis biru, ataupun those vertical tiles hidden from the photo..yang dekat belah dua hujung stairs ni) ni dia punya tiles kat bawah..tertutup dengan tiles merah tu. Why is this important sebab kalau edge of stairs tu ialah yang bahagian vertical, nanti dia kasar and tak sedap kat kaki. And could even be dangerous sebab rough edge. Ada paham ka I merepek ni??!!

4. Grout

Kenapa I asyik tulis pasal grout ni?? Tapi percayalah you kena tanya your contractor if dia include tak grouting dalam dia punya quotation. Ke ataupun dia guna simen je sebagai grout.. Kadang2 kontraktor main sebat je, and that happened when my mum nak pasang tiles baru kat bilik air rumah. When she discovered that, dia argue2 dengan kontraktor tu, lepas tu dia pergi beli grout utk kontraktor tu pasang. Buruk wehh letak simen sebagai grout..dah tiles lawa2 tiba2 ada simen yang muram pulak kat tengah2. 

Like I said, I was just sharing our experience and I sememangnya bukan expert dan tak minat bab2 DIY ni.. If you have any other experience untuk dikongsi, please feel free to leave comments below :)

3 comments:

  1. Microsoft Project (CPM) Freelancer
    Saya menyediakan Work Programme (CPM) dengan menggunakan Microsoft Project bagi semua kerja-kerja pembinaan kontraktor G1-G7 Sebarang pertanyaan..free to watsapp,Line,Wechat at 019-493 8517 Email : zaiafifahrisma@yahoo.com

    ReplyDelete
  2. Kontraktor ubahsuai rumah di kawasan kajang, bangi, cheras, serdang hubungi 0182233854 khaidir

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...