nurinkhairi: Menambah Koleksi Baju Kurung

22 May 2014

Menambah Koleksi Baju Kurung

22 May 2014
Assalamualaikum ladies.. 

To be frank: I don't like shopping. Eh sebenarnya saya suka shopping tapi saya tak suka kepenatan, traffic jam dan parking agony that comes with it. Walaupun rasanya baju dalam almari tu dah cukup banyak sampai melimpah2, tapi kebanyakannya baju2 lama yang masih elok dan boleh pakai. Kebanyakannya yang stok beli dari UK masa study dulu..sampaikan ada yang I dah malu nak pakai sebab fefeeling teenager sangat dengan dress2 kembang pakai dengan inner..haha.

Oleh sebab jarang sangat beli baju, sampai my office colleagues pun perasan yang saya tak banyak baju kurung. Stok dari UK mana ada baju kurung! Lagipun my mum (who used to sew the baju kurung for us), no longer actively menjahit. Jadi saya memang dah lama sangat takde baju kurung, kecuali bila tiba hari raya ada la sepasang baju tradisional. 

Oleh itu sejak kebelakangan ni, online shopping lah yang menjadi pilihan. Saya selalu spend masa untuk browse through pada awal2 pagi weekend masa Aisyah masih tidur. Intense browsing requires no interruption! :) 

What I found was, I find it easy to find certain types of clothes yang tak banyak ragam kalau dibeli di online shopping. Contohnya, baju kurung. Sebab design dia predictable (in a very good way), there's always a high guarantee that the size will fit you (lagipun selalunya online shopping akan provide size guidance chart), therefore there will be minimal surprises bila package you sampai.





Contoh design baju kurung yang berkenan kat I ialah baju kurung moden lace kat Zalora . Who does not know Zalora online shopping. In fact, Zalora was the reason why I started this whole online shopping liking. Baju kurung moden lace dia is an upgrade kepada baju kurung klasik, which I love. I memang penggemar baju kurung moden, tapi kurung lace ni baru je nak berjinak2..setakat ni baru ada satu. Mula2 before viewing the products, I ingatkan kurung lace Zalora ni macam too lace-y and hanya sesuai untuk ke event2,kenduri kahwin.. tapi bila tengok, it actually works both ways! Most of them sesuai untuk event2 dan jugak boleh dipakai masa kerja. 



Depending on your taste, one can choose the lace yang ditambah kat bahagian leher, hujung baju atau pergelangan tangan.  I pun sebenanrnya ada satu kurung lace yang mana corak lace dia ditambah kat hujung baju for more visibility (pakai tudung tak nampak sangat kalau tang leher tu), and the lace of baju is of contrasting fabric which is velvet.


The collection at Zalora is vast and you gotta try to check it out! Ada jugak koleksi kurung moden lace daripada fashion designer such as Jovian Mandagie dan Hatta Dolmat (designer baju kahwin my friend ni :) ) , so head down to the link above! 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...