nurinkhairi: Renovation Lantai Dapur - Apa Ada Dengan Grout Haze??

11 May 2014

Renovation Lantai Dapur - Apa Ada Dengan Grout Haze??

11 May 2014
Lepas DIY hack tiles untuk dapur, kami panggil kontraktor untuk pasangkan tiles dapur. Mengambil masa dalam 5 hari untuk siapkan, hasil kerja dia Alhamdulillah puas hati. Except for one but it's not really their fault I think..read on.

.

Mula pasang dari tengah and move on to the edges. Tile ni panjang2, iaitu berukuran 1/2 kaki x  3 kaki. Bagi saya hasil kerja kontraktor Indonesia ni kemas. He even brought in kawan dia yang pandai simen tiles yang panjang2 sebab kawan dia lagi expert. Ramai jugak kawan2 dia yang tolomg.. I tak kisah je, bayar tetap sama, kerja siap cepat :D


Kat dua2 hujung dapur ni kami mintak dia tiles guna tiles yang relatively murah. Sebab dia akan tersorok bila pasang kabinet dapur lagipun.. Kat dapur ni pun ada an awkward lubang yang kami tak pasti sangat nak buat apa.. fikirnya taknak tutup untuk kitchen cabinet, tapi nak buat macam pantry, yang mana kita bukak pintu boleh masuk dalam gitu. Kecik je la nye.. tapi itu another future project. Kat situ pun kami tiling kuning. Selain tu, ada satu tangga kecik kat dapur ni pun kami tile kan marble.

The lubang I'm talking about.. kami pasang tiles murah untuk bahagian dalam dia sebab ingat nak buat walk-in pantry, and it's going to be closed off..so lantai tak cantik pun takpe


An awkward tangga leading to the kitchen
Layer tiles yang paling hujung guna tiles biasa je sebab nanti tutup dengan kitchen cabinet jugak ;)



So.. I learnt something in this whole tiling business.. it is grout haze! And they are baaaadd!! 

Atas ni gambar lepas dia grout. We wanted a black grout, because, well, white grout nampak tak lawa je. Tengok tu grout haze dia..tile dia semua jadi berlepuk2 hitam. Nampak sangat buruk.. Benda ni perkara biasa lepas tiling tapi owner kena jaga2. Usually, grout have to be cured up to 24 hours. Meaning, lepas dah kering 24 jam baru boleh nak cuci ke apa.. After that, memang kena cuci cepat2. Biasanya guna air saja pun ok.. ataupun better with acidic solution. What I found was 50% water + 50% cuka. My contractor used acidic solution mix untuk hilangkan grout tu, tapi honestly even after he left, we had to wash them thoroughly again and again.. setiap kali my Hubby datang dia cuci tiles ni. 

Lagi lama tunggu cuci, lagi lama serbuk2 grout ni masuk dalam liang2 tiles ni, so lagi susah nak hilang.. So yeah, that was my disappointment, not knowing firstly that it could be rid of. Sekarang nampaknya dah makin hilang, much much better daripada capuk2 hitam yang mula2. Shellac2 sikit nanti ok la tuh!! 

Anyway, in summary we had..

  • Wood-like tiling - yang ni tile biasa je tapi corak wood dari Ecoforesta (RM 15.90 sekeping)
  • Tiles kuning + a bit of marble tiles
Construction services...
  • Laying subfloor untuk ratakan lantai sebelum pasang tiles
  • Lay tiles + grouting
  • Ada satu tingkap kat dapur saiz 2' x 2' yang kami pecahkan, lay bricks dan simen balik , sebab nak pasang kabinet dapur
  • Lay bricks di kiri dan kanan tangga, saiz 3' x 3
Total for the construction services was RM 2000 + RM 400 (untuk pecahkan tingkap dan lay bricks) = RM 2400. Overall puas hati la.. we would not hesitate untuk panggil dia balik. Buat masa ni kami happy dengan saiz dapur yang kecik ni.. :)

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...