nurinkhairi: Tunjuk Video/Tablet/Laptop Pada Anak - Bad?

13 May 2014

Tunjuk Video/Tablet/Laptop Pada Anak - Bad?

13 May 2014
Kalau pasal bagi anak tab atau ipad, benda tu macam taboo untuk mak2. Benda sensitif touchy-feely.. mak2 yang buat macam tu terasa bersalah sebab takut kena.. For me, yes.. anak saya memang saya bagi tengok laptop TAPI.. saya awasi dia. I am always next to her and bila dia tengok, saya akan mencelah sekali, tunjuk kat dia the things in the video.. contohnya objek2 dalam video tu, atau colour2..  And I don't give her the laptop all the time. There will be times yang I tak bagi dia (and that's when I am free from what ever I am doing, i.e. masak or buat kerja kat laptop), and we will pick a book and read.

Untuk mak2 macam saya yang selalu dihimpit kerja (ye I kadang2 kena bawak kerja balik oii..),  I had to deal with this for the time being. But like I said, I awasi apa yang dia tengok. Contoh2 video yang I bagi dia tengok macam ABC, Nursery Rhymes, Alif Ba Ta, selawat/zikir, numbers, Upin Ipin. My mother even buat cardio exercise in youtube with my lil' Aisyah lagi tuu..

Apa yang I perasan from my lil' Aisyah was:
  • Her vocabulary expanded rapidly. She mimicked what Upin Ipin cakap, even made body moves. To me, that's a good progress
  • Her knowledge on ABC, numbers, alif ba ta expanded.. She is able to recognize ABC/numbers, read ABC/numbers sampai 1-20, bila tunjuk colours dia tau apa dia and body parts/food.. She no longer needs flashcards sebab dia dah tau semua, so now we continue to teach her reading
  • When she is in her playgroup, dia familiar dengan nursery2 rhymes yang teacher pasang, and boleh buat aksi2 yang lagu tu selalunya buat. Contoh, macam lagu Chicken Dance or Wheels on The Bus, she knows apa aksi yang nak dibuat --- ni penangan video la ni kann.. Which to me is a good thing
From sharing videos with her, we also learnt a few things:
  • Kalau nak bagi dia membaca, jangan tunjuk dia laptop dulu. Yes, kids do get addicted to laptop/tablet, and same goes to my daughter. That's why it's really important to bertegas
  • There are some kids videos which may not be suitable to her, in my opinion. For example, we are slowly phasing out daripada dia tengok kartun Pocoyo dalam youtube. Sebab kat dalam video tu karakter dia ada cakap "No!" sambil buat aksi berpeluk tubuh. We saw that she has been imitating that...
Hopefully you ladies not being judgmental ye.. :)

1 comment:

  1. same experience... bila saya tunjuk laptop depan anak, saya akan duduk dengan anak.biasa saya bukak youtube dan nyanyi sama2 dengan dia.biasa lagu2 ABC, body, pasal object, dan alhamdulillah anak saya dah tau mana head, mana hand (tapi dia belum catch up TANGAN)...

    kalau gadget, saya nstall flashcard dan ABC song. game puzzle... dia main benda2 tu la... so far ok saya awasi dia....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...