nurinkhairi: Apa Backsplash Yang Sesuai Untuk White 4G Kitchen Cabinet Nii?

19 October 2014

Apa Backsplash Yang Sesuai Untuk White 4G Kitchen Cabinet Nii?

19 October 2014
Susah kan dalam proses masuk rumah ni.. Ada certain things adalah benda yang tak perlu sangat ("kehendak"), tapi terpaksa dibuat dulu daripada benda yang perlu buat ("keperluan"). Contohnya:

  • Kena pasang tint tingkap dulu (kehendak), sebelum pasang grill (keperluan) - Dengarnya macam boleh pasang tint later (yeke ek?) tapi susah dan ada extra charge
  • Kena buat plaster ceiling untuk dapur kami dulu (kehendak, sebab nak pasang downlight), sebelum buat kitchen cabinet (kira macam keperluan la kennn) - boleh pasang plaster ceiling later, tapi worth a risk to take ke.. bila dah pasang kitchen cabinet cantik2, nanti ada risiko kena simen dsb..
  • Kena buat backsplash dulu sebelum pasang kitchen cabinet. Backsplash tak penting, tapi KC penting! Tapi kena buat bermacam2 benda dulu sebelum boleh buat itu kitchen cabinet idaman

I pernah cerita yang my kitchen cabinet idaman ialah yang warna putih. Kalau nak yang ala2 klasik kayu nyatuh gitu, harga quotation memang mahal. Well it looks like we had to settle down for something modern instead. Anyway, about backsplash, I was still gripping onto my desired backsplash iaitu subway tiles punya design. Nak tengok camne subway tiles? Cam gambar2 kat bawah ni.. 






My husband yang suggest subway tiles ni. But we later realized that, well, subway tiles ni sebenarnya classic look. Kalau letak dengan modern kitchen cabinet, jadi pelik la pulak. Susahnya nak imagine dalam kepala ni aihh.. bestnya kalau ada kitchen planning software yang boleh masukkan segala material yang exact kita nak. Especially kalau ada orang buat la.. I got little time! 

Keburukan subway tiles ni dijadikan backsplash pulak ialah susah nak cuci pada grout dia, tambah lagi size tiles dia yang kecik menyebabkan banyak grout yang akan expose.



Kat mana nak carik subway tiles ni? Susah tau nak carik kat pasaran Malaysia. Merata kami carik.. last2 jumpa kat kedai kecik di Taman Bukit Anggerik Cheras. Nama kedai tu Ampang Ceramics

Pening kepala fikirkan, kalau kitchen cabinet design 4G glass (contractor KC kami panggil jenis 'Zen'), apa yang sesuai ek? Memandangkan setelah dah jumpa subway tiles, tiba2 bertukar fikiran pulak oleh sebab mungkin tak serasi with modern look since we had to forsake classic look sebab mahal.

Ada beberapa inspirasi kat majalah Impiana Dapur keluaran Nov-Dec 2014, kitchen cabinet 4G putih, backsplash tempered glass. Tapi tempered glass susah nak buat/carik kat Malaysia, kan? Kalau ada, mahal kann? 

Tempered glass punya backsplash. Kredit Majalah Impiana Dapur

Kredit Majalah Impiana Dapur
So yang paling banyak pilihan dan affordable untuk dijadikan backsplash ialah tiles la kot kan..

Risau pilih backsplash takut it will become a focal point yang disaster. So I thought, to prevent this, adakah better kalau pilih backsplash yang warna putih jugak, so that it does not create a focal point?

Backsplash ni sebenarnya glossy. Gambar tak berapa melambangkan its shininess. I kalau boleh nak yang shiny sebab kalau matte macam pelik pulak bila kena lap. Ok kah tile ni jadi backsplash?

Ataupun better amik yang ada kaler sikit. Yang subtle2 macam ala2 brownish gitu? Fobia takut bila dah pasang jadi tak lawa pulak.



Yang macam ni pun cantik, tapi I dah single out tiles yang tak shiny.


Because this is your lifetime investment, it makes me pening kepala to think what backsplash will work best for my white modern kitchen cabinet that I had in mind. Hmm..

2 comments:

  1. Careful kalau nak pilih back splash..
    Pilih yang tahan lasak,
    Agar tak pecah kena heat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Glass ni, tempered ke tak, ada risiko kepada pecah atau retak, kan? Tak sesuai dengan gaya hidup Melayu punya memasak..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...