nurinkhairi: Backsplash Jenis Ceramic Tiles Design Marble

05 November 2014

Backsplash Jenis Ceramic Tiles Design Marble

05 November 2014
Backsplash adalah antara home project yang paling susah that we had to tackle so far. Tambahan pulak, pendapat Hubby berbeza dengan pendapat saya, so we had to negotiate to get the best of both opinions. Oleh sebab kami asyik pening kepala, asyik membelek website, majalah, lakar sini lakar sana.. apabila semuanya selesai and finally landed on a choice, paid deposit, bla bla..we were relieved!




To recap, kriteria yang kami perlukan untuk backsplash adalah:

1. Tahan lasak - backsplash jenis kaca lawa dan sesuai, tapi takut tak tahan lasak
2. Tak terlalu mahal - Hubby nak natural stone seperti marble slab, ada jumpa dekat Homedec, tapi tak menepati bajet kami i.e. mahal


Salah satu marble slab kat pameran Homedec Oct 2014

3. Fefeeling natural stone - Hubby nak natural stone, but without the high price. Sebabnya adalah, kalau tiles biasa warna putih, takut kaler putih  dia lain dengan kaler putih pada pintu kabinet. Manakala kalau natural stone, sebab dia 'natural', oleh itu kalau off-white sikit pun, it will be forgiven. Oleh sebab kami nakkan jenis ala2 natural stone, we turned to ceramic tiles with natural stone imprint. I ikut jew..
4. Tak banyak color, safe color, preferably black or white to match up with kitchen cabinet doors and granite countertop - Yang ni my preference
5. Countertop yang sesuai dipadankan dgn KC gaya moden ataupun tradisional - oleh sebab tu, subway tiles is out sebab gaya agak klasik. Tiles yang nampak modern look macam gambar kat bawah pun we had to abandon.


Ceramic tiles modern look

6. Taknak warna kuning - Saya tak suka tiles ala2 natural stone yang warna kekuningan




Kami beli ceramic tiles yang ala2 marble dekat Super Ceramic Tiles cawangan Rawang. Dalam 3 hari, stok sampai dan kami datang collect. I love the backsplash sebab ianya berkilat dan warna putih pink. 

Perbandingan tiles backsplash kami beli dengan lantai marble rumah kami
Obvious ceramic tile dari sini. But I'm loving it :)

Harap2 ianya sesuai dengan kitchen cabinet nanti. 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...