nurinkhairi: Perfect Livin' Expo GST 6% Absorbed??

20 April 2015

Perfect Livin' Expo GST 6% Absorbed??

20 April 2015
1 April 2015... GST je yang nurin ingat tarikh ni. Kat office pun camtu, siap nurin cakap dengan colleagues, shopping2 last minute ni tak penting bagi nurin (ada yang siap borong RM2k worth of baby products macam diapers, susu..hoho), tapi yang penting ialah nurin kena siap habis bayar Inovar untuk pasal vinyl flooring kat rumah!

Last minit ni nurin bayar, dalam 2 hari sebelum nurin bank in duit kat Inovar. Berdebar2 tu sebab rasanya tak pernah buat transaction banyak begitu dalam online je. Dalam RM 4000 lebih nurin transfer in 2 transactions..fuhh. Dah kumpul duit sejak bulan October tu. OK, Ms Yong from Inovar tu pun dah cakap dengan kami, bayar sebelum 1 April untuk elakkan GST.

OK, awal bulan April ada expo Perfect Livin kat PWTC. Ni message Ms Yong kat my hubby:


Oh apakah..lerr penat2 kami kejar GST rupanya expo kat Perfect Livin tu masih lagi absorb GST. Anyway, dah bayar dah pun. Pasangnya belum lagi pun.

Perfect Livin punya banner merata jugak in the rundown of the expo. Ada banyak dekat highway. Siap tulis "6% absorbed". Apa maksud dia? Nampak macam 6% GST tu diserap dalam harga i.e. takde kenaikan harga disebabkan GST. Website2 macam The Star pun ada tulis yang no GST. OK, tapi rupanya kat situ tak semua lah yang absorb GST pungg..


Macam jual sink Johnsson Suisse ni ada promo pakej sink + macam2 accessories pastu free WC, harga sebelum GST, RM 2688. Tapi lepas GST RM 2850. Tu yang ada poster kecik kat atas sink tuh. Oh GST. Ada 6% GST absorbed ke? Tara..

Yang ni pulak dia advertise harga lepas 1 April lagi murah pulakk.. Yang ni waktu kami nak beli air cond ada satu kedai ni merata dia tunjuk harga sebelum and selepas 1 April. Anyway, oh first big purchase after 1 April ialah air cond. Oh panas betul lately kann.. Beli yang jenis inverter jimat letrik.  


So apa perbezaan belanja untuk projek rumah selepas GST ni? Ada banyak beza ke? Nurin taktau sangat, sebab belum ada projek besar lagi lepas GST.. 

5 comments:

  1. Laaa...kiranya sama je la harga dia ye? Kami pon sama, byr b4 gst gak. Mmg 31hb tu kalut msg Yong nk finalize harga, sbb da byr deposit 500, and dpt lg vaucher 250. Hihi..mmg kelam kabut transfer b4 kul 6ptg. Psg nye belum lg, i tak habis pantang lg ni. Hihihih. Habis pantang hujung bulan ni, leh la finalize color semua and pggl diorg psg.

    ReplyDelete
  2. Oh dgn ms yong jugak ke? Haah sama la kita, kelam kabut transfer duit. Kami pun dpt voucher rm250, sbb renew booking waktu same time yg u buat booking tu jugak kat expo klcc kot. Haritu pegi kat inovar, mmg harga x naik pun haha

    ReplyDelete
  3. Hihi..x pe la byr awal pon. At least x terguna duit tu ke ape. Lg pon, cuak gak kalo kena gst kan...bnyk gak tu, mau beratus2 walau 6% sbb total semua bukan murah. Kitaorg tambah dlm guest room sekali, total semua da jadi 700sqf. Lps tu siap request nk guna rubber underlayer, instead of PE foam. Trus quotation jadi 7k.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul..bagus je bayar awal. Tapi belum pasang lg sbb ms yong kata ada kaler baru yg datang bln may. Ada satu kaler tu nurin berkenan, sbb the only kaler coklat yg gelap sikit dlm range traffic zone series. U pilih kaler camne ek? Yg gelap atau yg coklat cair sket? Tgh dilema ni. Nurin punya x pasang byk tmpt pun, 500 sqft je dlm rm
      5k+

      Delete
  4. Tu la kan, x bnyk sgt kalr dia. We all pon berkenan satu kaler je, amik yg gelap sket... code burmese teak. Tp kalo bln 5 ada kaler baru, leh la tggu sikit lg kan..kot2 ada yg berkenan. Mmg habis pantang ngam2 hujung bln ni. Awal bln 5 trus nk blk kl.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...