nurinkhairi: Projek DIY Gold Foil untuk Pengantin Baru

23 November 2015

Projek DIY Gold Foil untuk Pengantin Baru

23 November 2015
Projek nurin yang terbaru adalah untuk kawan nurin yang baru melangsungkan perkahwinan haritu. Saja ambik kesempatan untuk buat projek kraf yang baru, sebab kalau takde 'deadline', amboi memang tak bergerak la nurin ni ha.. 


Mula2 sekali nurin carik font yang lawa dekat internet, dan lepas dah taip apa yang dihajati, mesin Silhouette akan potongkan. Nurin pernah intro pasal Silhouette yang nurin beli di sini. Tapi sebenarnya sebelum potong, nurin "weld" dulu semua perkataan tu, sebab kalau tak "weld", huruf tu akan jadi satu2 - dia tak sambung2. Kalau sambung2 macam ni, nampak lebih lawa dan yang paling penting bila dah potong, dia akan keluar jadi satu keping. Kalau huruf tu satu2, nanti bersepah2 susah nak tampal dekat board yang kita nak. Tapi nurin tak perasan, untuk perkataan Liyana tu, "i" punya titik tu terlekat dekat "L" haha halalkan je laa...




Lepas dah potong, pada mulanya nurin letakkan atas mounting board warna hitam saiz A4. 


Lepas tu nurin gamkan huruf2 tu dengan gam khas untuk lekatkan gold foil di atasnya. Nampak tak ada tompok2 putih luar daripada huruf2 tu? Itu yang buat nurin lambat siap, sebab gam ni kuat dan gold foil tu melekat kat situ. Tak cantik!


Ni bahan2 yang nurin gunakan. Botol warna putih tu ialah gam khas untuk gold foil tu, dipanggil 'gilding paste' jenama Gedeo. Gold foil pun jenama Gedeo. Dua2 ni nurin beli kat Craft Haven kedai online sebab waktu tu ada discount code boleh dapat potongan diskaun bulan Oktober lepas.

Oleh sebab gold foil tu dah melekat2 di luar kawasan huruf, nurin buat Plan B pulak. Potong balik, lepas tu tampal dengan gam dan gold foil dulu, baruuu letak dekat atas mounting board. Gam ni kena sapu, lepas tu tunggu dalam 15 minit, baru mulakan kerja menampal.


Macam ni rupanya masa tengah 'construction'

Mula2 gold foil tu akan nampak bersepah2 lagipun nurin first time ehe.. Terutamanya di tepi2 tu, kemaskan dengan berus yang lembut je. Sebab gold foil tu sangat ringan dan cepat koyak. Mana2 bahagian huruf yang terkoyak2 tu, no problem, hanya tambahkan sikit lagi gam, tunggu 15 minit dan tepek2 yang lompong2 tu. Dia tak nampak capuk2 pun, mula2 nurin risau jugak tapi bila tengok2 dalam internet, memang kebiasaannya macam tu.

Akhirnya lepas dah kemas dan siap, baru nurin lekat dekat mounting board hitam yang baru. Dan masukkan dalam frame

Lama jugak projek nak buat ni. Bayangkan lepas subuh sebelum nak pergi majlis kahwin tu pun, nurin masih lagi kemaskan gold foil ni. Tula kalau ada deadline gitu la ye.. Puas hati dapat buat sendiri. Gold foil ni masih banyak lagi (ada 25 keping kat dalam pek tu), mungkin lepas ni boleh buat dekat tempat lain pulak..macam nak balut gelas kaca ke..gelas emas konon2 nampak macam mahal la..haha.

Selamat Pengantin Baru Liyana dan suami Izzat



5 comments:

  1. Comelnya! Baguslah, boleh hias bilik buat macam ni nanti (kalau rajin). HEhehe.. Mashehhh for the idea! :)

    ReplyDelete
  2. whoaaaa...bestnya ada mesin silhouette.....jeles2....

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...