nurinkhairi: Kebaikan (dan Keburukan) Table Top Granit

18 February 2016

Kebaikan (dan Keburukan) Table Top Granit

18 February 2016
Ni sample granit Black Galaxy daripada KC manufacturer kami. Boleh baca review our KC contractor kat LINK SINI

Haritu akak Aty blog Aku Bukan Bidadari ada cerita pasal memilih table top..pastu terasa nak la buat serba sedikit review sepanjang hampir genap setahun bergelumang dengan kitchen cabinet daripada material yang kami pilih: granit kaler hitam (Black Galaxy nama dia). 

Eh, sebenarnya table top tu Hubby yang pilih. Memang kuasa veto dia, tak boleh diskaun. Kalau ikutkan memang nurin mengidam KC putih semata..daripada end panel, pintu and table top. Tapi terpaksa la pasrah, lagipun mungkin takde la macam nak sangat2 sampai tarik muka masam ke merajuk ke apa..hehe

Nurin ada bagi alternatif quartz putih, tapi dia nak granit jugak. Sebab? 

1. Dia memang nak table top jenis natural stone - quartz ni boleh kira macam man made stone sebab ia dicampur banyak bahan kimia, dan hanya sikit je peratusan quartz table top ni yang sebenarnya memang batu quartz

2. Hubby kata quartz putih akan cepat jadi warna kekuningan - tang ni nurin tak tau betul ke tak dan tak tau sapa yang pernah ada quartz putih untuk tahu tapi ok kita layankan aje la..

3. Dia minat granit sebab susah calar dan tahan panas, konon boleh potong tanpa guna chopping board dan barang panas boleh letak tanpa alas la.. ok laa...

Sudahnya yang masak kat situ nurin jugak..kang pot pet pot pet pulak kalau kaler putih jadi kuning pulak ke..ok...


Ni sample quartz putih

Pengalaman kami menggunakan table top granit kaler hitam ni..


  • Tak calar. Granit hitam yang masih sama kecantikannya sejak daripada pasang sampai sekarang (dah setahun). Konon2 kalau mat saleh potong terus dari atas granit kan, tapi nurin takde la perasaan nak buat gitu. Ada chopping board guna la, bukan susah sangat. Lagipun, sebab kadang2 kain lap main campur je yang lap lantai pun buat lap table top, eii geli la nak potong atas tu for as long as kain lap tu tak diasingkan. Pernah jugak beberapa kali cuba potong kalau nak cepat, cam cili ke..tapi tak suka sangat perasaan potong tanpa chopping board.. bunyi dia kling kling kalau pisau kena kat granit tu..ngilu pulak ai

  • Tahan panas, takde staining takde retak. Sebab table top granit, kadang2 sesuka hati je kuali panas, cerek panas kau main letak je dekat atas counter top kan..over la sangat. Tapi kadang2 je buat. Dah ada lapik periuk tu guna la jugak

  • Kalau kotor macam sos tumpah ke pastu mengering kat atas table top tu kan, dia tak nampak sangat pun. Tau2 je bila kau nak lap, ehh..kenapa ada rasa 3D ni haha. Sental2 tengok laa..sos kering rupanya. Mak nurin asyik ler cakap la ni kaunter ni warna hitam, tak nampak la kotornya.. hehe. OK what? Haha.. takde la gurau je
Keburukannya..
  • Kaler hitam ni kena selalu lap..walaupun kita tak guna dapur tu. Sebabnya, ia kurang bersinar kalau tak lap setiap hari disebabkan habuk, so memang kena lap setiap hari baru nurin rasa happy. Once kau lap, baru nampak sinaran dia. Kurang bersinar tu macam perasaan kalau kita calit jari kat atas granit tu, nanti nampak satu streak..gitu la. Ataupun cam kalau kereta kotor kan, pastu calit jari, kat tang jari tu dah takde habuk kan..gitu ler. Kiranya walaupun satu hari tak guna, ia cepat benar kumpul kotor. La ni nurin nak cuba beli ada satu pencuci, tak ingat apa, tapi buat granit kembali bersinar gitu...nurin ada jumpa kat Ace Hardware. Nanti la kalau singgah

  • Kena lap dengan kain yang bersih sebab kalau tak bersih, boleh nampak kesan lap. 

  • Walaupun in many cases, granit ni tak kotor sangat..tapi kadang2 boleh jadi capuk2 jugak, ikut benda apa yang tumpah atas nya. Contoh kalau air tumpah, boleh jadi capuk2. Kita lap lagi..dan lagi..

Cam kereta nurin ler, kereta hitam. Habuk cepat melekat, tapi tu kereta la. Tang kotor makanan, granit ni tak nampak kotor sangat, but then again, kalau dah makanan tumpah, lap je la terus kann..

Kesimpulannya:


  • Kalau ikutkan, kebaikan yang nurin tulis tu adalah sebab ianya sebuah granit, dan keburukannya pulak sebab ianya adalah warna hitam. So?? Beli lah granit warna bukan hitam..ada ke tak? Nurin pun taktau!
  • Nurin puas hati la kalau guna granit, sebab ketahanan dia. Kena lap selalu pun pasrah je la, lagipun apa2 table top tu memang kena lap selalu pun ye tak. Dari segi maintenance, pada pendapat nurin, ia lebih baik daripada jenis2 yang lain memandangkan nurin takde la nak rajin sangat.


Kalau nak ikutkan material jenis lain, kami ada pertimbangkan jugak dulu...tapi.. Solid surface - cepat calar dan kalau tumpah kunyit ke, susah nak hilang kuning dia, tiles - nanti dekat grout cepat kotor, marble - takut cepat pecah/retak, acrylic - cepat calar, nyatoh - mahal, kayu cam IKEA punya table top - high maintenance, kena maintain dgn sapu minyak?

Sekian saja laporan dari dapur cik nurinkhairi.





9 comments:

  1. salam dear..

    i have been using solid surface for almost 12 years dah.. so far alhamdulilah... paling senang maintenance. cepat calar? inshallah tak kot. kecuali anak2 tu ketuk atas dia.. senang nak menguli dough buat roti. so far puas hati.. cuma rasa macam dah boring wanna tu. wheeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq for sharing akak.. :) insyaAllah membantu sapa2 yang nak guna solid surface

      Delete
  2. granit ni kalau bajet tu lebih ok lah... macam saya bajet tu ala kadar je so saya pakai table top jenis tiles tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikut bajet masing2..betul.. saya dulu pun, orang KC quote nyatoh mahal sangat ok..tak mampu lah kami walaupun nyatoh la yg paling berkenan di hati

      Delete
  3. hi nurin..kita pun baru je buat table top granit warna itam..huhu..tapi lom rasmi lg sebab umah x duduk lg hihi

    ReplyDelete
  4. ok..thanks sangat2 nurin..sebab memudahkan ahkak.. heheh..series ni... tak sempat nak carik2 lagi info pasal ni..but since nurin share melalui pengalaman sendiri.. lagi baik sangat2... akak memang nak pakai samaada quartz atau granit..so..biler nurin cakap tahan lasak bagai tu.. so memang tetibe rasa nak pakai granit terus..tapi tak mo pakai hitam..walaupon hitam itu sangat menawan hokeh.. ada jer ritua kak jumpa kaler2 lain..putih bagai..part bertukar kaler tu..nanti akak tanya keda..neway..thanks lagi sekali...membantu sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. membantu akak ke..hehe no problem. sajeje share tetiba ada idea. yang part quartz tukar kaler kuning tu saya tak pasti tau, sama ada tukar dari putih ke kuning sebab wear n tear, ataupun kalau tumpah cam kunyit ke apa.. boleh refer dgn kedai la.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...