nurinkhairi: Pandangan Expat Terhadap Malaysia!

23 June 2016

Pandangan Expat Terhadap Malaysia!

23 June 2016
Semalam bila tulis entri pasal tukar trip Bali ke Korea, pastu nurin teringat tentang kawan sekerja kat ofis. Dia ni kira pangkat advisor la, sangat banyak ilmu diturunkan kat kami semua. Dia mungkin adalah satu-satunya sebab nurin minat dengan jurusan/department yang nurin ambik sekarang. Orang US, kira expat assignment la kat sini, dah nak dekat 4 tahun kat sini.

Dia ni sejak duduk kat Malaysia ni, memang memanjang berjalaaaaan je. Ada cuti sikit, berjalan. Kadang2 ambik cuti lama sikit untuk berjalan. Mem dia la yang planning semua, yela expat wife katakan. Dia memang kuat berjalan di sekitar Asia Tenggara..sejak 4 tahun dia kat sini (dah nak balik dah dia minggu depan ke US semula, for good), semua South East Asia dia dah pergi, kecuali Filipina dengan Brunei. Ada negara yang dia repeat lagi. Pastu di luar SE Asia, dia pergi NZ, Australia, dengan..guess what..India dan Sri Lanka. Kalau kita lah kan minat nak pergi negara sejuk la, tengok Aurora Borealis la, nak shopping murah lah, tak nak la pergi Cambodia ke Laos ke. Tapi dah memang gitu la mat salleh pulak, dia nak pergi Vietnam, Indonesia, Sri Lanka bla bla.. Nak tengok kebudayaan orang yang lain daripada negara2 mat salleh yang lain. 

Kita nak tengok benda2 canggih di negara orang macam Jepun atau Korea, tapi mat salleh nak tengok benda2 nature kita. Gitu la..

Bila tanya dia yang mana negara yang dia paling suka, dia tak dapat nak bagi jawapan. Sebab semua menarik tersendiri. Tapi, bila tanya kalau percutian pantai, kat mana dia suka.. Kau ingat dia bagi jawapan Phuket ke apa kann..tak oi.. dia kata dia suka Langkawi!! Haa..aku ingat Langkawi ni crowded dengan orang suka shopping je. Dia kata ada tempat yang kurang orang kat Langkawi tu. Dia tu jalan2 Malaysia lagi banyak dari aku yang orang Malaysia sendiri wei. Pulau Perhentian pun dia suka. 


Langkawi - gambar hiasan

Lagi satu dia suka Malaysia sebab kebudayaan yang pelbagai. Kat negara lain kebanyakkannya 'homogeneous' i.e. satu budaya, satu kaum etc. 

Nurin pernah tanya dengan sorang lagi expat kat ofis, orang US jugak. Dia kata sepatutnya expat assignment dia 6 bulan je..pastu tambah lagi 6 bulan..tambah lagi.. tup2 dia kata dah 4 tahun dia duduk sini. Setiap kali assignment dia kena extend, dia seronok. Dia seronok duduk sini. Nurin pun dengar pasal sorang lagi expat yang dah balik, dia kata "I would do KL in a heartbeat".. maksudnya dia akan terima untuk ke KL tanpa fikir panjang, kalau ditawarkan lagi. 

Lagipun ehehe..kaya oo kalau orang US keje kat Malaysia. Makin turun duit ringgit, makin kaya aa..diorang dapat duit USD. OK tu selingan.. ;)

Borak2 dengan mereka tempat2 yang pernah dilawati, nurin pun tak tersampai lagi walaupun hanya di Malaysia. Tanjung Jara, tempat2 macam Royal Selangor, hatta Ipoh pun nurin belum sampai lagi..kekekeke. 

Pengajarannya, Malaysia ni indah dan menarik. Kadang2 kita rakyat Malaysia terlepas pandang negara sendiri. Lagi tu ada yang rasa nak pindah negara la tak suka duduk Malaysia la, kau tak pernah tau lagi kan peritnya duduk negara orang kan? Dulu nurin duduk UK, seronok la. Duit bulan2 dapat, shopping grocery murah2, GBP 20 (bersamaan dalam RM 100) boleh dapat satu troli penuh. Tapi kalau kau kerja kat sana tau2 je income tax hampir 50%. 

P/s: Waktu nurin kat UK, nurin rindu kat Malaysia. Rindu panas Malaysia :)

P/s: Setakat ni dah 3 orang expat kat ofis nurin yang pakai Myvi je semasa kat sini. Myvi no hal je kann.. :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...