Susun Atur Storage Box Functional dan Cantik & ada GIVEAWAY Susun Atur!

10 December 2017
Note: Form untuk giveaway ada kat post ni, scroll paling bawah. Tolong tunggu sampai form tu loading kalau slow kkkk...ataupun terus click kat link 'a Rafflecopter giveaway'


Kat rumah kami tingkat atas, ada satu bilik konon2 macam "bilik simpan barang", pastu bilik lain jadi bilik tetamu untuk keluarga yang datang. 

Bilik simpan barang ni jadi tempat yang kami letak supplies macam toiletries, tissue paper, paper bags dan jugak benda yang jarang guna macam barang untuk travels (topi, sunglasses..), dan termasuklah barang2 budak2 seperti baju Aisyah dan Adam yang dah tak muat.

Kami hanya bermula dengan kotak kadbod je sejak pindah masuk. Lepas tu nurin beli kotak yang comel2 kaler putih, nurin beli kat SSF. Kalau barang yang agak besar macam paper bag, nurin beli jenis basket yang saiz segi empat, warna putih jugak. 




Walaupun kotak SSF tu senang nak tindankan, tapi ada masalah susah nak akses kotak2 yang kat bawah tindanan tu. Kami selalu jugak masuk bilik tu. Hubby dah tau kalau ubat gigi habis ke, shower gel habis ke, dia akan masuk bilik ni dan carik. Kadang2 dia ingat ubat gigi dah takde dalam kotak, dan dia pergi beli, rupanya ada satu lagi kotak toiletries kat tindanan bawah yang dia tak tau.

Dan oleh sebab nurin suka join contest (dah jaraaaang sangat join sekarang), ada sesetengah supplies yang kami beli dengan sungguh banyak sekali. Banyak sekali boleh bukak kedai gitu.. haha. 

Contohnya berus gigi dah takyah beli dah sejak 3 tahun lepas..hehe. Tapi masalahnya bila Hubby ingat berus gigi dah habis. Dia pergi carik kotak toiletries yang kat tindanan atas, kotak yang simpan tu kat tindanan bawah dan dia taktau ada 3 kotak SSF putih yang ada toiletries. Jadi dia pergi beli lagi..ah sudah. 

Nasib baik dia beli satu je, kalau beli pek berus gigi yang ada 3-4 kat dalam tu satu pek, nanti nurin tukar jadi raksaksa hijau... 

Pada mulanya ingat nak beli wall rack putih macam LACK dari IKEA, tapi kami tak pasti kalau pasang yang kekal camtu, nak kena drill semua, mungkin kami ada plan untuk guna bilik tu untuk bilik anak ke..

Tambahan pulak, bila semua bilik di atas dah digunakan, barang2 supplies mungkin perlu dipindahkan ke bilik bawah. Who knows.. 

Sekarang bilik tu kebanyakannya letak supplies Hubby macam barang hardware, cat, gardening. And dia letak barang tu dalam rak macam rak hardware... eeeek.. and kaler hitam! 

Nurin akhirnya jumpa solution kepada masalah kotak2 storage nurin.. selain daripada nak selesaikan masalah utama iaitu supaya kotak2 tu ada 'rumah' dan senang akses. 

Storage solution yang functional untuk masa terdekat dan akan datang. 

Oleh sebab ada plan untuk satukan barang2 supplies dan hardware dalam satu bilik pada masa akan datang, nurin nak rak yang durable dan tahan berat. Tong2 cat dan barang gardening Hubby bukannya ringan! 

Kalau dari segi kosmetik, rak yang tak nampak terlalu 'hardware' atau industrial look sangat, tetapi dalam masa yang sama tak nampak feminin atau klasik cam warna putih atau elemen kayu..

Dan oleh sebab nurin nak label kotak SSF dan bakul putih (supaya takde lagi adegan terlebih beli berus gigi dan seumpamanya..hehehe), nurin prefer kotak2 tu disusun cara pemegang kotak susun kat luar, supaya lagi cantik kalau nak label.




Rak storage dari Vetop Storage ni memang memenuhi ciri2 impian untuk selesaikan masalah susun atur kami. 

Kedalaman (atau depth) rak ni  sangat sesuai untuk letak kotak2 dan bakul2 yang nurin ada. Depth dia tak pendek sangat (which is a waste; tak boleh maximise penggunaan) tapi tak dalam sangat (mungkin boleh jadi semak sebab semua benda nak taruk). Kalau setakat yang nurin survey rak2 di pasaran, kebanyakan 'depth' dia tak begitu dalam. 

Kiri: Rod untuk rak dan stopper , Kanan: Stopper pasang kat rod. Note that rod dia ada senggat kat sepanjang2 so boleh adjust ketinggian ikut suka

Yang ni bonus.. tak payah ada tools untuk pasang rak dia. Kalau nak tunggu dek Hubby memang lamaaa lagi la pasangnye..dengan oncall dan kerja (love u Hubby.. eheh..). Haritu Hubby oncall, lepas nurin balik kerja dapat barang terus bukak dan pasang sorang2. Esok pagi dia balik kerja tengok eh apakah ada rak baru sudah naik. hehe.

Dalam 20 minit je dah siap pasang satu rak. Ada instruction guide untuk pahamkan cara pasang. Ada video jugak kat website Vetop Storage untuk cara2 pasang. 

Ketinggian rak dia pun boleh adjust.. yayyy.. Takde had nak adjust ketinggian tu, sebab dia guna slot2 'notches' camni. Slot tu ada kat sepanjang2 struktur rak tu, so adjust la ikut suka.


Nampak tak stopper warna hitam tu.. bila masukkan rak tu dia akan fit just nice kat situ lah. Boleh tekan2 sikit untuk pastikan stopper hitam tu tak nampak bila dah nak siap assemble


Dan nurin perasan yang kalau nak tambah kepingan rak extra (kalau dalam kotak, dia bagi 4 keping rak), boleh beli asing kat website dia. Jadi boleh la nak adjust ketinggian rak sesuka hati, pastu tambah lagi untuk lengkapkan keseluruhan. Aksesori lain pun ada jugak.

Kalau beli lebih dari satu set, boleh pasang sambung. Boleh adjust angle mana ikut suka katakanlah kalau nak letak dekat corner atau nak angle yang lain selain 90 degree pun boleh adjust ikut suka.

Setiap tier rak dia boleh tahan load 100 kg, so ia tahan lama dan durable. 




Lepas tu, nurin tambah benda yang ditunggu2 iaitu label..!! Letak warna pink bagi nampak 'pop' sikit ok. Oh sekarang bukan saja dah bersusun di paras lebih tinggi dari lantai, tak dah tak payah nak intai satu2 tengok mana simpan..err.. berus gigi baru..ekeke..

Storage box pulak.. nampak tak ada satu storage box kecik dalam banyak2 bakul tu. 

Cara bukak dia kau kena tolak penutup dia ke atas dgn ibu jari, pastu slide kan kotak tu keluar

Storage box nama VTNUGKIDBOX ni agak unik, sebab ni first time nampak kotak camni. Dia macam kotak, tapi macam drawer. Kotak dia akan slide across ke belakang atau depan sebab dia ada macam groove untuk senang tarik atau tolak. 

Paling sesuai kalau nak letak kat rak yang akses sempit bila nak jimat ruang sebab tak payah nak alihkan storage atas untuk akses yang bawah. Walaupun mula2 susah sikit nak adjust dengan cara camne nak bukak, tapi lama2 dah ok.






Untuk detail lagi lanjut, gambar dan online order, boleh pegi kat website Vetop Storage dan singgah FB diorang untuk lebih banyak inspirasi gambar. Delivery free untuk Semenanjung Malaysia within 1-3 working days. 



Sekarang ni hangat berbincang pasal climate change, carbon footprint.. so rest assured produk ni buatan Malaysia :)




Kalau korang beli mana2 produk through the website, jangan lupa guna promotion code ni boleh dapat 10% diskaun dari sekarang hingga 31 Dec 2017 tau!! Bila nak check out item, nanti dia akan mintak kalau ada promo code dan just masukkan code kat bawah. Delivery free je Semenanjung Malaysia. 

Code: NURIN10


Haaa..sekarang masa yang korang pulak tunggu2.. blog nurinkhairi nak anjurkan GIVEAWAY. Jom korang semua geng susun atur, geng deko, geng ada rumah..hehe.. yang ada rumah in general tak kisah la rumah sendiri ke rumah sewa ke, kita semua kena bersusun ber-atur at one point or another.. 

Sebelum bagitau details, nurin mencari 5 + 1 pemenang dan hadiah2 yang ditawarkan ialah.. 

Ke-5: 1 set storage box VTNUGKIDBOX

+1 bonus pemenang: RM 100 cash jika join giveaway pada tarikh berikut: 19 Nov (Ahad) - 25 Nov (Sabtu) 


PENTING KENA BACA! Cara Penyertaan:

1. Mula2 korang terus je pegi kat sidebar and follow blog nurinkhairi. Ala biasa je kann..takkan tu pun nak tunjuk kann ehehe

2. Pastu pegi kat Facebook page nurinkhairi, dan LIKE page kita kkk..

3. Pastu, korang scroll kat blog post ni (ye blog post yang korang tgh baca ni la) paling bawah sekali akan ada form. Mula2 korang boleh log in sama ada guna account Facebook atau daftar guna email. Yang ni untuk notify korang kalau jadi pemenang nanti



4. Pastu korang akan nampak dia tulis 'Follow My Blog'. Korang tekan arrow yang kita bulatkan warna merah tu



5. Pastu masukkan username yang korang guna masa follow blog tadi. Ini untuk verification process. Jangan lupa click ENTER!! Kalau tak, tak dikira nanti




5. Kalau dia tulis +1 tu maksudnya dah dikira 1 entri lah.. Pastu korang ada choice untuk Like Facebook page nurinkhairi untuk tambah lagi satu peluang kemenangan. Sama jugak proses dia. Nak ingatkan lagi sekali, korang kena ENTER kat form ni untuk dapat join giveaway tu, bukan setakat like kat FB je kkkk...



6. Lepas dah siap tu, korang ada option nak share giveaway ni. Senang je.. just click kat icon kat platform mana yang korang nak share. Contohnya, Facebook. Atau Twitter, atau nak email kat orang. 

Kalau nak share kat platform lain, contohnya kat blog, boleh copy paste link kat bawah tu dan link kat blog korang. Up to +10 peluang kemenangan lagi, kalau orang yang korang share tu join giveaway ni. So kiranya tak rugi la korang share.. lagi awal share lagi banyak la peluang. 




Ahh.. kalau tak paham lagi taktau aa nak cakap apa.. *pengsan*


Syarat2:

1. Terbuka kepada yang tinggal di Semenanjung Malaysia sahaja (sorry, next time k for East Msia)

2. Peserta yang join bebas untuk join satu perkara je ke atau nak join semua (contohnya nak like FB page tapi taknak follow blog kita.. takpeeerrrr)

3. Pemilihan pemenang adalah berdasarkan lucky draw ok. Bukan entri sapa paling banyak ke apa.. 

4. Untuk layak mendapat bonus entri RM100 cash, hanya entri yang masuk pada tarikh yang ditetapkan sahaja akan layak iaitu 19 Nov - 25 Nov.

5. Penting! Kelima2 pemenang perlu menghantar gambar produk yang dah assemble selepas menerima hadiah

6. Giveaway tamat pada 10 Disember 2017, 11.59 pm



OK.. FORM DIA KAT BAWAH NI!!! 


a Rafflecopter giveaway



GIVEAWAY Susun Atur 5 + 1 pemenang susun atur + cash - Jom Join!





Entry Form kat BLOG POST YANG NI

Wireless Vacuum Cleaner Mengubah Cara nurinkhairi Kemas Rumah

27 November 2017
Nurin dari kecik sampai la dah kawin, jenis yang tak suka pakai vacuum. Sebelum kahwin, kalau bilik sendiri kat rumah mama, nurin suka lap! Yes, ambik kain basah dan lap. 

Pastu usung gayung dengan air, bilas kain dan lap lagi. Bawah katil, atas meja, hujung tingkap, lantai.

Kalau ada mood nak tolong2 kemas kat bawah (hehehe nampak benau la maleh nye), is pakai penyapu. 

Vacuum2 ni..nurin tak suka pakai. Bukan takde vacuum, ada je kat rumah mama. Masa tu tak terpikir pun "eh kenapa aku tak penah pakai vacuum ek?" Cuma naturally memang dah terbiasa pakai kain lap. 



Ada ke orang macam ni??

Lepas tu bila dah kawin, dapat hadiah kawin siap 2 lagi vacuum cleaner. Hubby seorang yang suka guna vacuum. Nurin masih lagi cara lama.

Sampaikanlah Hubby bagi idea untuk beli cordless vacuum cleaner. Sebenarnya datang idea beli sejak kami start buat homestay kat Selayang tu sebenarnya. 

Encik Hubby kata lagi senang kalau nak ulang alik angkut vacuum tanpa perlu letak kat homestay sana (kadang2 ada yang tangan ringan, pernah hanger homestay kami pun ada jugak orang yang rembat!). Lagipun biasanya cleaner datang takde barang sendiri, kita yang sediakan barang. Jadi lagi senang kalau ada vacuum yang ringan dan senang bawak mana2. 

Dia belikan Bosch model GAS 18V-LI kat Lazada online je..




Yang ni boleh kata cordless vacuum untuk siapa yang baru nak berjinak2 dengan cordless gituu.. suction dia ok je, takde bag nak kena tukar. Sesuai la untuk kemaskan rumah dalam 1-2 jam sebelum bateri kena caj semula.

Sejak daripada tu, lepas dah lama gunakan vacuum ni, barulah nurin perasan...

..kenapa nurin tak pernah suka pakai vacuum cleaner.

(Boleh tak, selama ni tak perasan pun kenapa...heh).

Vacuum cleaner yang ada wayar leceh. Kalau nak bergerak dari satu area ke area lain, kena cabut dan pasang kat plug yang terdekat. 

Kalau wayar tak cukup panjang, kena tarik wayar lagi untuk keluarkan.

Tak masuk lagi wayar dah berselirat, tersangkut sana sini, bergumpal.

Berat dan susah nak angkat.

Sejak daripada biasa menggunakan wireless vacuum, nurin dah tak pernah lagi guna vacuum yang ada wayar. 

Berbeza jugak ler.. dari segi camne nurin kemas rumah dan mentaliti kemas rumah.

Dulu masa sebelum kahwin, aktiviti kemas rumah ni macam aktiviti hujung minggu. Spring cleaning gitu.

Lepas kahwin, sebelum beli vacuum cordless, kalau anak main biskut bersepah atas lantai? Pakai penyapu. Ada baki biskut tertinggal. Lap pulak dengan kain. Kalau kawasan jajahan biskut tu luas, lagi lama lah nak mengemas terbongkok2. Sikit lagi boleh jadik raksasa hijau.


Kami sayang raksasa hijau kami.. aka mama

Sekarang? Ambik vacuum terus sedut. Rasa macam kepuasan pulak tengok sepah pastu habis kena sedut. Kurang rasa macam mengemas tu sebagai satu kerja yang memenatkan. Kita kemas tang tu jugak. 

Macam pinggan jugak, kalau semua orang dalam keluarga tau kena cuci pinggan masing2 tang tu jugak daripada tinggalkan semua dalam sink, proses mengemas akan jadi lebih senaaaang.

Siapa yang suka buat kerja rumah? Ada ke yang suka ek..haha. Tapi terpaksa buat. 

Nurin ingat lagi pernah ada bos agensi cleaner datang untuk supervise cuci rumah nurin. Dia kata dia baru balik dari cuci rumah satu family ni. Anak lima. Rumah dia lantai melekit2, bersepah2 dan berdebu2. Masa cleaner tu cuci, anak2 dia boleh pulak golek2 atas lantai basah yang cleaner2 dia tengah cuci. Tak pasti agaknya anak dia taktau kot yang tak boleh buat camtu, eh!

Jangan tak caya, benda tu boleh jadi kalau kita rasa mengemas rumah ialah satu beban. Langsung kau tak buat. Tambah pulak kalau ada anak, kang dia tak reti erti mengemas dan membersih..huhu.

Kami? Dalam kekangan masa kerja full time, every little thing helps weh. Not turning back ah guna vacuum yang berwayar. Bye2..

Akhir sekali..kalau ada dishwasher pun bagus jugak..boleh skip cuci pinggan pulak kan kann..eheheh.

Apa barang yang korang ada yang sangat time dan energy-saving yang tolong kerja seharian? Selain vacuum cleaner ni, sayaaang kat airfryer nurin. Hehe. 

Betulkan Toilet Bowl Tersumbat

21 November 2017
Ada minggu lepas, pergi tengok homestay rupanya toilet bowl dia sumbat lagi. Bila flush, air naik sampai atas, tapi nasib baik dia turun..tapi turun pelan2.. Dah panik sebab ada orang nak masuk, camne nak cakap dengan orang tu. Takkan nak cakap oh sorry la harini handyman saya cuti, guna bilik air lagi satu la ek.

Waktu tu nurin sorang (takde husband). Nurin memang takde pengalaman baiki toilet tersumbat ni. Sebenarnya dalam beberapa bulan haritu, the same toilet memang dah pernah tersumbat. Panggil handyman condo tu tolong betulkan.

Dia kata tunggu kejap dia nak pegi kedai hardware. Pastu datang, masuk toilet, curah asid berasap2 asid dia, dalam 10 minit dah siap. Mintak RM 80!

Waktu tu rasa macam eh senangnya, pastu habis RM 80 hanya untuk curahkan asid.. errr...

So minggu lepas nurin pegi kedai hardware, tanya dia macam mana nak unclog toilet tersumbat. Kedai tu tunjuk asid ni. Megapro Industrial Drain Opener.



Make sure sebelum tuang, bagi air dalam toilet bowl tu jatuh dulu sampai bawah.. sama ada level air tu kat tahap biasa (bila belum tersumbat), ataupun kat level lagi rendah dari tu. Untuk pastikan asid ni berkesan nak attack kat drain gitu.

Pastu hati2 tuang asid tu dalam toilet bowl. Curah sikit2 jangan tuang terus semua, takut nanti terpercik. Sebolehnya pakai glove sebab asid tu sakit woi.. ada kena kat kaki nurin sikit. Mula2 rasa eh apa nii.. pastu rasa menyengat. Pastu tengok ada melepuh sikit. Tapi lepas tu dah ada ok la dalam beberapa minit dah ok. 

Tuang sikit2 dan tunggu reaction asid tu. Berasap2 kau.. habiskan satu botol.



Lepas tu pegi la buat benda lain.. tunggu dalam 15-20 minit gitu for the acid to take effect. Nurin tunggu dalam 15 minit je sebab nak cepat balik rumah sendiri. Kalau rasa sumbat lagi teruk (contohnya air lambaaaat nak turun), mungkin boleh tunggu lagi lama kot..haha.

Lepas dah yakin, boleh flush. Dan yang ni nurin nampak handyman tu buat. 

Ambik baldi, penuhkan dengan air. Pastu curah dalam 1-2 kali kat dalam toilet bowl. Bagi mechanical pressure gitu.

Kot2 la ada orang ada cara lain, sebab ni dah kali kedua kena unclog guna asid ni. Handyman tu cakap mungkin cara terakhir ialah kena bukak saluran drain, which is kena turun tingkat bawah daripada rumah nurin. Rumah condo kena mintak jiran bawah la masuk..huhu.

Tak sangka haritu bayar RM 80 untuk buat kerja senang ni. Asid ni harga RM 16 je. Lagipun handyman kat kondo tu memang cekik darah pun..uhhh.. 

______________________________________________________________

GIVEAWAY masih lagi berlangsung.. klik kat SINI



3 Perkara Yang Orang Biasa Terlepas Pandang Bila Membeli Perabot Kayu

03 November 2017
Tips Membeli Perabot Kayu Berkualiti

Lepas siap projek langsir, misi cari coffee table pulak.

Kalau sesapa yang tengah atau pernah survey nak beli perabot untuk decor rumah, mesti benda biasa yang dipertimbangkan ialah... kaler dan style mesti sepadan dengan tema lah, cantik ke tak, tengok ira kayu ada cacat ke tak, bila tolak ada goyang2 ke tak hehe..sebab mula2 kami pun camtu jugak.

Tambah pulak bila nak jimat duit je, kita akan compromise kualiti.

Ingat masa kat kedai memang nampak cantiiik je, tapi kalau tak tahan lama, calar, melendut..membazir je.

Kebiasaanya kalau kualiti bagus, mesti harga pun mahal. Betul tu sebenarnya tapi tak semestinya oi... kalau rajin survey dan kalau nampak ada sale, harga perabot yang berkualiti boleh jadi hampir sama dengan harga perabot yang kurang berkualiti.

Sebab kitorang punya kes macam tu la..

Mungkin sebab perabot yang berkualiti tu, profit margin dia kurang manakala yang kurang berkualiti tu, harga dia overpriced!

Jadi, perabot kayu yang berkualiti tu macam mana nak nilai eh..??

1. Kena tengok apa cara manufacture perabot tu

Sebelum cerita panjang, background sikit. Pokok ni ada 2 jenis: hardwood dan softwood.

Senang nak tau, hardwood ni pokok yang berdaun, yang banyak dahan macam pokok hutan Malaysia lah.

Softwood pulak asal dari pokok conical. Pokok yang macam pine tree, ala yang tinggi dan tajam, atau yg macam X'mas tree tu.

Tapi jenis pokok ni tak begitu penting, tapi yang penting ialah jenis kayu.

Dalam erti kata lain, dengan kayu yang dia dapat dari pokok, macam mana cara pembuatan dia. 

Kebiasaannya, cara pembuatan kayu atau jenis kayu ada tiga:

- Solid wood
- Plywood
- MDF

Solidwood tu macam nama dia lah. Blok kayu terus daripada pokok. Potong pokok dan buat surface finish dan sebagainya. Kalau perabot tu besar, mungkin dia akan gam. Diameter pokok pun bukannya besar mana pun kan. Ada yang solid hardwood, atau solid softwood. Ikut la pokok mana asalnya.

Kalau tak pasti macam mana nak tau kualiti ke tak, yang paling senang sekali ialah untuk pilih perabot dari solid wood. Tapi solid wood ni mahal. 

Plywood pulak ialah pokok yang dia potong nipis, ketebalan lebih kurang 1/2 inci hingga 2 inci gitu. Lepas tu dia akan gam kan lapisan2 kayu tu jadi layer, ada yang 7 layer, 9 layer etc. 

Plywood


Mungkin kalau ada jenis perabot yang kualiti rendah, dia tak tutup bahagian tepi, boleh nampak layer2 tu macam kek lapis gitu. 

Oleh sebab dia lapiskan banyak2 dan cara dia lapis ialah dia akan silangkan ira kayu tu from one layer to another, struktur perabot tu akan jadi kuat. 

MDF (medium-density fibreboard) adalah material yang biasa kita jumpa dalam pembuatan perabot kan.. Cara pembuatan dia ialah habuk2 kayu daripada projek2 lain, kilang akan kumpulkan dan akan padatkan dengan pressure tinggi, temperature tinggi, dan campur gam serta chemical lain. 

Oleh sebab MDF ni adalah campuran habuk2 kayu je, maka harga dia tak mahal. 

MDF tak tahan air so hanya untuk kegunaan indoor je.

Dulu2 masa kecik, nurin pernah ingat rak buku yang bila letak banyak2 buku, rak kayu dia akan melendut. Lepas tu sebab banyak kali keluar masuk buku, bukannya buku nipis.. kamus la, ensiklopedia la (dulu macam2 buku ada, mana ada internet cam sekarang), kayu belakang (vertical) yang tutup dari atas sampai bawah tu akan tertolak keluar pastu lopong antara board belakang dengan rak horizontal..

Yang tu dari jenis MDF la.

MDF

Dari segi appearance, kayu MDF ni agak tak cantik sebab takde ira kayu. Dia tak nampak nilai asli kemasan kayu. More on that later.

Jadi... bila membeli perabot, benda yang kena tanya ialah apa jenis kayu dia. 

2. Kena tau apa kegunaan perabot tu untuk menilai nak beli kayu jenis apa

Maksud nurin kat sini ialah, yes memang solid wood yang paling bagus, tapi kena tengok jugak apa tujuan perabot tu dan adakah solid wood pilihan yang optimum. 

Sebab solid wood harga mahal.

Contohnya kalau nak guna kayu tu untuk buat wainscoting belah dinding atas, mungkin MDF dah memadai sebab dia tak terdedah pada air ataupun tak menampung berat. 

Ataupun macam cerita rak buku tu, mungkin kau nak beli material yang lebih kuat macam plywood.

Kalau perabot tu nak letak kat atas bilik budak, mungkin takyah beli kayu mahal2, berbanding kalau nak letak kat ruang tamu then mungkin nak belanja lebih sikit untuk beli kayu macam solidwood. 

Semua orang suka nilai estetik kayu yang ada ira yang cantik kan... Tambah pulak kalau ira dia smooth je takde pusaran kayu. 


Iklan jap.. giveaway soon.. check my blog soon

3. Kena tanya kalau perabot tu ada campuran macam2 jenis kayu

Kadang2 orang kedai akan cakap, oh meja ni hardwood. Dah la murah, jadi terus rasa nak beli. 

Tanya dia betul2.

Sebab banyak perabot dia buat macam ni tau. Kayu yang belah dalam tu ialah kayu contohnya MDF, tapi kat luar dia akan lapiskan dengan layer hardwood yang nipis sangat. Nipis dia mungkin macam ketebalan tikar getah, kalau kau pernah rasa tikar getah la kan.. Kot2 la tak pernah duduk kampung hehe.

Layer nipis ni dipanggil veneer. Dari pokok hardwood, dia akan slice nipis2 untuk dijadikan veneer.

Tujuannya sebab nak nampak macam perabot tu mahal la dari luar. Up la sikit nilai kecantikan perabot tu. OK je kalau beli perabot jenis macam tu yang mungkin mesra poket, tapi jangan expect sama macam solid wood la, sebab base material dia mungkin MDF. 

Ataupun base material dia mungkin hardwood, tapi hardwood yang harga lebih murah. Tapi veneer dia adalah hardwood dalam kategori mahal sikit, atau hardwood import ke..

Lagi satu contoh, untuk kurangkan kos, mungkin ada bahagian perabot tu yang dia pakai kayu jenis lain daripada yang base material. Contohnya bahagian yang tersorok macam bahagian rak buku yang atas sekali. 

Ataupun kaki meja, mungkin pakai solid wood untuk menampung berat, tapi bahagian table top pakai MDF. 

Masa kami beli coffee table haritu, kami tanya yang ni buat daripada apa, ada tak campur kayu lain.

Ah.. lagi satu kalau kau beli, cuba kuis sikit dengan kuku, ataupun tekan kuku dan gerakkan jari sikit. Jangan bagi salesperson nampak pulak. Cuba tengok betul2 ada kesan ke tak. Kalau ada, kemungkinan tak tahan calar. Bahaya tu lama2 duduk kat rumah lagi2 yang ada anak kecik dan perabot yang selalu guna.

Harap membantu sapa2 yang tengah nak carik furniture tuuu..

Coffee Table Kami

Kami survey tak banyak kedai pun, dalam 2 kedai yang besar, dan 3-4 kedai yang kecik2 area Rawang dengan Aeon Shah Alam. 

We ended up with 3 shortlisted candidate:


No prizes for guessing.. coffee table ni dari mana..hehe.

Kaki coffee table ni dari solidwood walnut (kayu hardwood import tu..). Dan table top dia dari fibreboard (MDF) dan dilapisi dengan veneer walnut untuk bagi nampak cantik gitu. 




Hubby suka yang meja nombor 2 ni, sebab dia suka design dia. 

Bila tanya material apa, dia kata 'compressed wood'. I take it as perhaps slightly better than MDF je. Kalau tak silap, cara pembuatan dia ialah wood chips yang dah tak guna, dia akan mampatkan. Eh please correct me if I am wrong. 

Lepas tu bahagian atas dia lapiskan dengan veneer rubberwood. Pokok getah. Buatan Malaysia :)

Kebetulan masa datang tu, dia ada promo 50% off yaww.. jadi harga dia mahal sikit je dari coffee table yang pertama tu. 


Nurin nak beli yang ni. Memang nurin suka design yang meja nombor 2 tu, tapi sebab meja yang ketiga ni dari solid rubberwood. OK it's not imported solidwood but it doesn't make any difference to me. 

Walaupun pada mulanya tak nak coffee table yang berat dan bulky, akhirnya kami beli jugak meja yang ni. Harga dia murah 50 ringgit daripada harga meja yang kedua tu. Pun ada 50% diskaun. 

Oh, kami beli coffee table tu kat Elk Desa, cawangan Aeon ShaH Alam. Free delivery ke rumah.

OK.. finally.. nak announce..

PENGUMUMAN GIVEAWAY - TEASER..


Nurin nak anjurkan giveaway dalam masa terdekat ni.. hadiah barangan susun atur bernilai sejumlah RM 1500 untuk dimenangi. Winning chance is higher kalau share and spread the word.. lucky draw based.. stay tuned ok..




Susun Atur Sioca: Planner Sioca 2018 GIVEAWAY

01 November 2017


Ladies jom join giveaway dari blog Susun Atur Sioca. Hadiah menarik, memang sesuai menjelang tahun baru :)

Susun Atur dan Label Barang Pantry - Sistem yang Tak Menjadi, Kita Tukar Lagi..dan Lagi.. dan TEASER GIVEAWAY!

30 October 2017
Storage box untuk pantry kami sekarang


Nurin pasti semua orang akan alami fasa organizing yang tak jadi dan tak sesuai dengan lifestyle keluarga, pastu tukar dengan sistem lain, pastu tukar lagi. Tu tak masuk lagi perasaan kalau tengok sistem organizing dari overseas punya blogger. 

Contohnya,  clipboard dengan list pantry yang ada dan yang dah habis. Untuk lifestyle keluarga kami yang kerja sepenuh masa dan lebih efektif guna smartphone untuk rekod apa barang yang dah nak habis, clipboard method takkan jadi punya kat rumah nurin. Kau ingat ada masa nak isi? Pastu bila nak balik kerja nak pergi supermarket, list pulak tertinggal kat dalam dapur..hehe. Itu untuk keluarga kami lah. Lain keluarga, lain caranya.

Kalau pasal barang pantry, macam2 barang pantry ada dalam dapur masing2. Barang2 kering yang masih dalam peket, nurin ada kabinet khas untuk simpan semua stok. Setakat ni sistem ni menjadi dan senang untuk seluruh keluarga. Tak pernah tukar lagi sistem tu. Yang ni boleh jadi entri untuk lain kali.

Tapi kalau cakap barang2 yang dah bukak dari peket, dah beberapa kali jugak 'ber-eksperimen' dengan bekas storage yang sesuai. 

Mula2 dulu nurin guna bekas storage IKEA yang tutup biru untuk simpan cereal dengan barang kering macam biskut. Tapi lama2 dah tak minat dengan bekas tu.. sebab utama kerana ia tak kedap udara. (Dah tak jual dah rasanya bekas IKEA panjang tutup biru tu)

Jangan salah faham sebab I looove IKEA and its many products, tapi untuk bekas pantry tu, mungkin tak sesuai dengan lifestyle kami, tu je. Nurin percaya kalau simpan barang yang tak memerlukan kedap udara, ok je. 



Lepas tu nurin beralih kepada bekas bentuk bersegi, supaya lagi kemas bila disusun dan maksimakan penggunaan ruang. Nurin pergi Mr DIY oi.. beli berkotak2 bekas storage! RM 4-5 satu kot rasanya. Dalam 6-7 bekas jugak nurin beli. Tujuan nak letak barang2 kering yang dah keluar dari plastik macam susu tepung, milo, biskut, tepung etc


Label kat bekas tu tulis 'Air Tight' so tak kisah..bantai je try. Murah je punn..

Bekas purple dilabel dengan labelmaker

Orang tanya kenapa tak beli je brand Tupperware? Masa beli tu nurin muda lagi kot, 27 tahun agaknya. (sekarang pun muda lagi..eheheh). Masa tu tak rasa justify nak beli tupperware yang mahal benar.. I am sure orang yang beli tupperware tu, mungkin dia dah cuba dengan macam2 storage container tapi tak jumpa yang sesuai sampai beli Tupperware? 

No, bekas storage purple ni tak kedap udara sangat pun. Didnt work for us. 



Label pulak. Labelmaker yang nurin ada ni, sangat berguna sebenarnya (boleh baca post berkaitan produk dan buat label kat wayar / charger). Contohnya kalau nak iron label kat baju Aisyah, senang sangat dan tak tercabut walaupun dah berkali2 basuh. Ataupun untuk label yang benda yang tak selalu berganti.

Tak selalu berganti tu maksudnya bagi nurin, tak sesuai untuk stok makanan yang cepat habis. Tu untuk kami sekeluarga lah. Sebab apa? Dah banyak kali dah, contohnya bekas storage purple ni tulis Milo tapi dalam dia ada biskut...kehkeh. Kebiasaannya ada sesetengah barang tu bila dah habis stok, kami malas nak beli semula untuk replenish.

Contohnya Milo tu kira macam jarang jugak ada kat rumah ni, ikut la kalau ada sale dan terasa nak minum milo kita beli la haha. Jadi tak sesuai aa label guna labelmaker ni untuk sesetengah barang stok kami. 

Tapi kalau benda yang jarang habis macam rempah ke ataupun benda yang kalau takde memang tak masak ler gamaknya..yang tu make sense lah. 


Baru2 ni nurin browse lamaa kat Spotlight. Ada 50% sale untuk pantry storage jenama Decor. Brand dari Australia. Ada selection yang nurin minat, iaitu dari range Decor Tellfresh. Puas nurin belek tengok dia ada tulis airtight ke tak, tapi takde pun. Nurin google pun tak berapa membantu, takde jual kat Amazon jadi takde review yang membantu sangat.

Err..tapi range dia Tell-'FRESH'??? Mungkinkah ia betul2 kedap udara?? Hahaha..




So kenapa nurin minat pulak dengan range Decor ni? Pertama sekali, nurin memang dah rasa sangat nak tukar bekas purple tu, kepada warna yang lutsinar, bagi nampak fresh dan airy sikit pantry ni. Lepas tu, bekas purple tu agak besar la dari segi kelebaran dia, susah nak pegang dengan satu tangan memandangkan tangan nurin ni mungkin berada dalam kategori comel ..eheheh.. wekkk.. *sila muntah*

Even benda kecik camtu pun kisah jugak ke.. errr...krik2..

Ketiga, masalah label. Nurin berminat sebab bekas ni boleh label tapi label dia tak permanent. Ia boleh tulis dengan pensel atas label tu, boleh slotkan kat bekas dia, dan kalau nak tukar , boleh padam je dgn pemadam dan buat label baru.

Kalau ada yang minat, kita review lagi jelas pasal fungsi storage Decor Tellfresh ni. Kalau ada yang berminat la haha.

Handwritten. Tak cantik macam kalau ada proper font. Tapi untuk kegunaan dari segi yang ni, berguna untuk kami. Tambah lagi sebab boleh tulis kan tarikh luput terus kat label. Takde la nak kena gunting label ke, simpan somewhere ke.. 

Tambahan pulak, ada bekas yang besar, dia bagi percuma pantry scoop warna merah. Boleh tengok dalam gambar nurin tu. 

OK semalam nurin pergi lagi Spotlight nak tambah koleksi lagi, tapi tak sempat nak rembat apa2 sebab nak cepat. This is the vicious cycle, man.. Perangkap yang menjerat peminat2 Tupperware, atau sapa2 je yang ingin melengkapkan koleksi atau nak a certain2 'look'.

Belum dapat dipastikan lagi tahap kedap udara dia sebab belum cukup bekas untuk letak stok biskut. Nanti datang lagi.

OK lah.. ladies, share la sikit macam mana storage container kat pantry korang please.. apa sistem yang menjadi dan apa yang kurang menjadi untuk keluarga korang. 


PENGUMUMAN GIVEAWAY - TEASER..

Nurin nak anjurkan giveaway dalam masa terdekat ni.. hadiah barangan susun atur bernilai sejumlah RM 1500 untuk dimenangi. Winning chance is higher kalau share and spread the word.. lucky draw based.. stay tuned ok..


Label untuk Wayar Charger / Cords

23 October 2017
Masalah ni nurin rasa semua orang hadapi. Terlalu banyak wayar, taktau wayar yang mana untuk apa. Taktau mana yang perlu dibuang, mana yang kena simpan. Kadang2 ada wayar untuk mobile phone yang dah lamaa..dan dah rosak..

Dulu pernah kongsikan hasil pembelian labelmaker.



Labelmaker ni tak perlukan dakwat untuk berfungsi. Tapi dia ada segulung tape dalam cartridge yang kena tukar kalau dah habis. Hanya taipkan pada skrin dan labelmaker tu akan print apa yang kita nak. Bila dah siap, boleh bukak lapisan kat belakang untuk lekat kat mana kita nak. 

Bahagian belakang label tu ada belahan kat tengah2 , jadi senang nak bukak untuk reveal sticker dia

Nurin nak label wayar2 menggunakan label maker ni terutama sekali sebab stress charger tablet asyik hilang. Jarang guna tablet tu, tapi bila nak guna, bateri takde, charger pun ntah mana.

Oleh sebab kebanyakan wayar tu hakmilik Hubby, tanya dengan dia satu2, perlu ke tak wayar ni..boleh buang ke tak.. dengan harapan dia cakap 'boleh buang'. Haha. Mana2 yang tak buang tu nurin masukkan dalam ziplock bag kecik, dan masukkan semua dalam ziplock besar. Sebenarnya kalau nurin tak tanya tapi buang je semua, Hubby tak perasan pun rasanya.....hehe.

Nurin ada dilema sikit pasal benda label melabel ni. Kadang2 kau nampak dalam Pinterest sikit punya cantik tapi dari segi tahan lama ke tak, tu jadi persoalan.

Tambahan pulak sebab tekstur washi tape ni macam masking tape, tapi lagi lembut.

Macam contoh kalau setakat label dengan washi tape camni.. takut tak begitu tahan lama.

Tambah pulak macam nurin yang kerja mengangkut charger tiap2 hari pergi balik kerja, keluar masuk beg, beg penuh segala macam benda sebelum dapat tarik wayar charger dengan jayanya, bukan setakat label tu yang rosak, charger pun tak lama lagi terputus (insaf kejap..).

Setakat ni label charger yang haritu label dengan buruknya, memang dah sememeh habis.

Jadi benda yang penting bila nak label, selain dari cantik, ia mesti tahan lama.

Labelmaker ni ada option untuk buat label pada wayar. Dia boleh adjust alignment wording dia untuk jadikan label balut pada wayar. Kelemahan guna tape daripada label ni sahaja sebab kaler dia tak menarik. Tak macam washi tape banyak kaler2 dan corak2. 






Dalam stok ada 4 jenis labelmaker tape setakat ni. Harga satu tape ni dalam RM 30-40 lebih kalau tak silap. Ada beli kaler tape yang gold. Boleh guna label gold by itself, tapi washi tape lagi banyak variety and corak. 

Lagi 3 jenis, nurin ada jenis labelmaker tape yang kaler putih, kaler jernih (clear tape) dan jenis tape yang bukan ada pelekat, tapi jenis yang boleh iron atas baju. Jenis yang ni, tahan lama oo kalau basuh banyak kali pun tak tercabut. 




Nurin guna guna labelmaker tape + washi tape. Pastu tambah clear sellotape untuk bagi tahan lama.

Mula2 kita carik mana2 cardstock yang sesuai. Nurin cuba godek2 dalam my craft stash untuk carik cardstock yang tak terlalu keras tapi bukan nipis sangat macam kertas.




Pastu potong memanjang dan potong untuk buat base label. Lepas tu layer dengan washi tape, kebetulan card stock ni kaler purple sama dengan kaler washi tape tu. 

Kemudian layer dengan tape labelmaker pulak. Taip apa nak dgn labelmaker. Takpe kalau takde labelmaker tu, boleh je guna marker ke Sharpie ke untuk tulis sendiri atas washi tape tu. 


Dah collage kan gambar. Labelkan iphone4 yang lama. Dah retak tapi still function, saja nak label charger sebab takut hilang lagi. Dalam tu masih banyak gambar lagi belum transfer huhu.



Bila dah tampal tape labelmaker tu, kita layer dengan sellotape pulak (gambar no 4). Heh berapa banyak layer kau, hambik. Ni untuk bagi tahan lama dan tak kotor. Sebab washi tape ni macam masking tape, cepat je boleh kotor.

Trim tape yang lebihan bagi kemas.

Akhir sekali, balut je dekat wayar. Gam kan dengan gam UHU. Nurin taknak label tu gerak2 along the cord, jadi nurin gamkan habis semua sampai hujung. 



Finally.. sangat simple pun buat benda ni. Banyak online shop jual washi tape ni, ada yang mahal ada yang murah. Kat physical shop pun ada. Lepas ni, jangan ler ada orang ambik charger tablet lagi, jangan tercicir charger iphone lagi ok.. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...