Misi Langsir: Survey Beli Langsir di Nilai 3 dan Jalan Tunku Abdul Rahman KL

29 July 2017
Nurin suka post gambar survey barang rumah and kadang2 tulis harga jugak kalau ingat. Senang nak jadi rujukan untuk pembaca dan utk kami next time.

Kami start survey langsir masa balik Hari Raya dari Johor ke KL. Masa tu baru hari raya ke-4 rasanya. Singgah Nilai.

Orang pasang langsir sebelum raya, kami selepas Raya. Kalau ada sale masa bulan puasa, memang kami dah terlepas ler. 

Mula2 pegi satu kedai kat Nilai 3. Pertama kali dah terjatuh cinta kat langsir jenis camni.

Minat pattern jalur2

Langsir camni!


Harga kat kedai Nilai 3 tu ialah RM 45/meter, bidang 110. So kami dah start benchmark harga langsir. Bear in mind kami takde pengalaman langsir langsung. Langsir kat rumah tu, mak mertua yang beli and jahit masa baru nak masuk rumah. Ada yang senteng sana sini dan memang sangat2 ler kena tukar. 


MK Curtain @ Nilai 3. Medium to high price range.

MK Curtain

Beberapa hari lepas tu kami pegi Jalan TAR pulak. Bestnyee Jalan TAR masa minggu pertama hari raya sebab tak ramai orang.

First stop pada hari tu - kedai kain Nagoya.

Kedai Kain Nagoya

Kain camni bidang 60, RM 6 semeter. Boleh rasa perbezaan dari segi kualiti kain yang sebelumnya sebab kain ni agak kasar dan keras.


RM 6 semeter - Nagoya 


Nagoya Jln TAR - yang ni OK sikit tapi rasanya RM 6 jugak

Nagoya price range dalam low to medium range. Banyak yang bidang 60, susah sikit nak jumpa yang kami target i.e. bidang 110. Tapi kalau kirakan harga untuk beli kain langsir, ada kemungkinan bidang 110 lagi jimat dari beli bidang 60 walaupun kain bidang 60 lagi murah per meter. 

Actually sebab nurin minat jugak dengan kain dia yang RM 9.80 semeter, yang ni jumpa kat Nagoya Rawang. 




Masa jumpa kain Nagoya RM 9.80 ni, dah set nak beli kain ni. Walaupun bidang 60, tak kisah je la. Lagipun masa tu dah tahap penat sebab dah 2 kali pergi Nilai, pastu pergi KL. Err..penat sangat dah survey langsir. Kain RM 9.80 semeter ni kain dia lembut dan pattern dia cam yang kami nak walaupun not the exact embossed effect that we wanted

Kamdar Jln TAR - pilihan kain lebih kurang macam Nagoya.

Walaupun design ni bukan yang tengah dicari, lawa jugak design ni. RM 30/semeter. Tak ingat bidang apa. Macam kain langsir hotel. 



Tengok dari jauh cantik. Tengok dekat tak cantik la pulak. Haha.



Yang design ni kat kedai Sarah Hughes Globe.


Sarah Hughes Globe




Jakel. Sekarang Jakel dah pindah la - Jakel Mall. Jauh jugak kena jalan. Dia ada mall dia sendiri sekarang. Ada jual kain emboss camtu, tapi kaler pink la orange la.. err terus menjauhkan diri. Ambik gambar pun tak, haha. 



Price range Jakel between RM 40 - RM 100+ semeter. 


Jakel Mall
Sarah Hughes Globe

Langsir kat Sarah Hughes Globe Jalan TAR - yang ni popular eh amongst blogger. OK lah banyak diskaun jugak. 



Kain ni je yang paling dekat dengan yang kami nak tapi tak sama. Serupa tapi tak sama... eh?

Belek2 punya lama tapi sebenarnya kain ni takde stok pun. 

Cuba masuk kedai Gulati's, ada 2 branch kat jalan yang sama (bertentangan dengan Kamdar/Sarah Hughes), tapi rupanya diorang tak jual kain langsir. OK..

Akhirnya kami masuk kedai yang paling awal sekali kami lalu tapi tak masuk, sebab dah target start dengan Nagoya dulu (baca blog baru tau pasal kedai Nagoya ni and dia jual langsir jugak). 



Kedai Harrison Jalan TAR. Aisle langsir dia tak banyak pun, tak macam Sarah Hughes Globe atau Jakel yang kedai dia bertingkat2 dan satu tingkat dedicated untuk langsir je. 

Tapi surprisingly jumpa pattern, jenis kain dan warna yang kami nak. Jenis embossed (timbul). Walaupun tak suka yang jenis shiny tapi terpaksa la jugak sebab yang jenis tak shiny harga dia hampir 2 kali ganda mahal. 


Harga kain ni RM 49 semeter, bidang 110 (280 cm). Kaler pun ada yang kami nak. OK, memang dah target kain camni. 

Beberapa hari lepas tu, pergi Nilai 3 semula.


Nilai, tak ingat kedai apa. Harga RM 50 semeter

Saja post gambar kedai CK Textile kat Nilai 3. Kedai ni sama dengan MK, cuma CK Textile ni menawarkan harga yang lebih rendah. 

RM 78.80 tapi ada diskaun:


RM 98.80 semeter:

RM 68.80 semeter: 


RM 98.80 semeter:

Lama betul kat CK Textile ni.. sebab.. Hubby nak beli langsir ready made!

Dia dah tak sabar dengan wife dia sebab lama sangat pikir nak beli langsir mana sampai dia menyesal to get me involved. Banyak kali jugak dia je yang pikir pasal barang rumah sebab nurin tak ambik kisah sangat, sebab camni ler jadi.. bila dah terlalu involved. 

But nooo... no ready made!

Langsir in a bag


Salesperson tu kata harga dia dalam RM 60 semeter kalau bukan ready made, tapi jadi dalam 30-40% lebih murah bila beli yang ready made. 

Siap pergi as far as kedai langsir kat Batang Kali.. sebenarnya sebab ada hal lain tapi kecewa. Takde apa yang menarik atau lain daripada yang lain.

Jumpa kain sama macam kat Harrison tapi yang ni RM 50 semeter (mahal seringgit haha).




Langsir dari IKEA..anyone?






Finally.. after much deliberation.. haih kenapa la beli langsir je pun.

Kami pilih beli langsir di Harrison Jalan TAR, yang kaler dua dari atas. Warna dark brown. Jalur2. 



Dark colour.. kebanyakan yang nurin tengok mostly kaler yang cerah. Tak pasti macam mana outcome dia.

Tambah pulak kain dia agak shiny sikit. Bila kena lampu takut tak sekata kaler dia. Tak suka sangat, tapi haih dah berkenan yang ni dan takde pulak jenis kain lain yang minat. 

Personally nurin suka kain yang berat dan plain macam kat hotel. But somehow it's too plain for me. Salesperson advise tambah border ataupun mix match kaler sikit, tapi of course la harga jahit pun lebih mahal kalau tambah border. 

Total kos beli langsir.. 



So pleased.. rupa2nya dia ada diskaun 10% untuk setiap pembelian kalau daftar untuk membership card dia. Membership card kena bayar RM 20 (rasanya kena renew setiap tahun).

Sangat berbaloi!

Sebab ada diskaun, RM 49 semeter jadi dalam RM 45 semeter jugak lah. Ehh.kalau tau dari awal2 masa first time datang dulu, tak payah ler nak jalan jenuh sampai ke Nilai, Batang Kali. Heh.

Nurin berhenti kereta kat belakang kedai dia, sempit sikit tau2 je la Jalan TAR yang belakang Sogo tu camne trafik dia. Masuk kejap untuk settlekan duit selebihnya pastu staff dia angkat masuk kereta.

Oh, kain ni kena order dari supplier. Dia kata 2 minggu boleh dapat, tapi the next day dah call kata kain dah sampai. 

Nak kena jahit pulak cepat2. Hubby dah tak sabar nak tukar langsir ni.. Sebab dia nak ajak kawan dia datang..haha!

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...